Ældresagen kritiserer kommunerne

De røde kommuner på kortet oplyser ikke de ældre om, hvor længe deres hjemmehjælp skal være hos dem. Det ville ellers gøre det langt sværere at snyde, mener Ældresagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hvor lang tid tager en opvask? Og hvor længe kan de ældre forvente, at hjemmehjælperen bliver, når de har ret til en gulvvask om ugen?

Det kan være svært for de ældre at finde ud af, præcis hvad de har krav på.

Efter de seneste dages afsløringer af snyd i hjemmeplejen vil Ældresagen derfor have, at de ældre får at vide, hvor længe hjemmehjælperen skal blive.

-  Så ved brugerne mere om, hvad de har ret til, og derved kan de bedre selv opdage, at de bliver snydt og så kan de gøre noget ved det, siger Jens Højgaard fra Ældresagen

En rundringning som TV2 ØST i dag har foretaget, viser, at kommunerne i regionen har den stik modsatte praksis.

I langt de fleste af regionens kommuner får de ældre kun at vide, hvad de får udført af hjemmehjælpen - og ikke hvor længe der er sat af til opgaven. Kun i Faxe Kommune får borgerne at vide, i hvor mange minutter de kan regne med at få hjælp til rengøringen. Det har ikke været muligt at få svar fra Guldborgsund Kommune i dag.

I Ringsted mener de ikke, at det er en god idé at oplyse borgene om tidsplanen.

-  Det er jo dårlige borgere,  vi kommer hos, så deres plejebehov kan variere rigtig meget, og derfor er det godt at have den fleksible løsning, at hvis de skal have hjælp til et bad, så er det et bad, de skal have hjælp til, om det tager et kvarter den ene dag eller tre kvarter den næste, mener Birgit Wehlast, som er sundhedschef i Ringsted Kommune.

Ældresagen er lodret uenig i den betragtning.

- Det er ikke fordi, man skal stå med stopuret, men det er så man får en eller anden idé om, hvad man har ret til, siger Jens Højgaard.

Kommunerne ved, da de laver vagtplaner for deres personale, hvor længe der er afsat til hvert besøg. Men den information kan borgerne ikke få indsigt i - selv ikke, hvis de selv ringer og spørger.

-  Det vil de ikke få at vide umiddelbart, for det er en ydelse, og det er cirka-tider, og som jeg sagde før, så vil det afhænge af den enkelte situation, hvor lang tid det tager, fortæller Birgit Wehlast, Ringsted Kommune.

I både Ringsted- , Kalundborg-, Lolland- og Vordingborg- Kommune vil de selv ikke på forespørgsel oplyse om, hvor langt tid hjemmeplejeren har til rådighed på besøget.

Det vil Ældresagen nu have gjort noget ved.

- Dels vil vi gerne opfordre kommunerne til selv at genoverveje det, og derudover har vi bedt socialministeren om at indføre det som en lovkrav, at man kan få nogle cirka-tider, siger Jens Højgaard.

I Odsherred-, Holbæk-, Slagelse-, Sorø-, Næstved-, Faxe- og Stevns Kommune kan borgerne få et overslag på, hvor lang tids hjemmehjælp, der er sat af til dem, hvis de selv henvender sig.


Nyhedsoverblik