Ældrebombe truer vores region

Når de store årgange for alvor går på pension, så truer det væksten udenfor de allerstørste byer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af danskere over 65 år kommer til at stige kraftigt de næste ti år, og det er en direkte trussel mod væksten i udkantområderne, det skriver Finans.dk
 
For mens de yngre i stigende grad forlader landets yderkommuner og søger mod byerne, bliver de ældre boende. Det viser en ny analyse fra Nykredit på baggrund af tal fra Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning.
 
- Drænet af arbejdstyrken betyder, at vækstudfordringerne i udkanten bliver yderligere forværret over de kommende år. Det er en udvikling, der er svær at bremse eller helt at vende, siger Tore Stramer, der er chefanalytiker i Nykredit, til Finans.
 
I dag udgør andelen af ældre danskere 23 pct. af befolkningen i landets yderkommuner, men om ti år vil det tal være steget til 28 pct., viser analysen.
 
Udviklingen er en demografisk bombe under landets 35 yderkommuner, der blandt andet tæller store kommuner som Ringkøbing-Skjern, Sønderborg og Slagelse. I alt bor godt en fjerdedel af landets befolkning i disse kommuner.
 
Erhvervs og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), der barsler med et stort udspil på området til efteråret, er dog ikke så urolig for, at yderområderne løber tør for kvalificeret arbejdskraft
 
- Hvis man gør noget for at skabe nogle vilkår, så der kan komme flere investeringer i de områder, som er pressede, så ved vi, at folk vil være villige til at flytte sig efter det, siger Troels Lund Poulsen til Finans.
 


Nyhedsoverblik