Ældre tynger ø-samfund

Udkantskommuner og sjællandske velhaverkommuner har en markant højere andel af seniorer end resten af landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Dermed bliver de kommuner også de første til at mærke problemerne med stadigt flere ældre og færre arbejdende skatteborgere til at betale for pleje og pasning af de ældre. Det skriver Momentum, nyhedsbrevet for Kommunernes Landsforening.

Især på de danske øer er andelen af ældre markant. Med på top ti listen over områder med flest ældre på landet er ø-kommuner som Lolland, Bornholm og Guldborgsund.

- Mange unge flytter fra kommunen, og det betyder både, at vi bliver færre, og at alderssammensætningen bliver så skæv, som den er. Og udgifterne til sundhed, genoptræning og ældrepleje vil blive væsentligt højere, jo flere ældre vi bliver. Så vi har en stor økonomisk udfordring på Lolland, siger borgmester Stig Vestergaard (S).

Undersøgelsen er udarbejdet af Momentum på baggrund af de seneste folketal fra Danmarks Statistik.

Erik Fabrin (V), formand for Kommunernes Landsforening, understreger, at kommunerne er klar til at tage udfordringen på sig. Men han gør det samtidig klart, at hvis landspolitikerne ikke vil lade kommunerne finansiere udviklingen med højere skatteprocenter, må de til gengæld acceptere, at kommunerne kan blive nødt til at prioritere hårdt i forhold til, hvilke velfærdsydelser der er råd til at levere.

- Så længe regeringen fastholder skattestoppet, mangler vi et redskab. Effektiviseringer vil ikke alene kunne redde os ud af problemerne. Det er derfor nødvendigt at få en diskussion om, hvilken service befolkningen kan forvente med de midler, der er til rådighed, siger Erik Fabrin.


Nyhedsoverblik