Ældre må selv betale for hjælp (Video)

I Slagelse Kommune skal man selv betale for at blive hjulpet op, hvis man er uheldig at falde. Men ifølge socialministeren er det i strid med serviceloven.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Er man uheldig at falde i sit eget hjem, så kan man ende med at få en regning, hvis man ringer efter hjælp. Det oplevede Anne Jørgensens svigermor.

I februar var hun nyopereret og faldt ud af sengen. Efter flere timer fik hun kæmpet sig hen til en telefon og ringet 112. Alarmcentralen mente, det var en sag for hjemmeplejen, men de kontaktede Falck, som til sidst kom og hjalp hende op.

Men det burde have været kommunens ansvar. Anne Jørgensens svigermor har fået tildelt hjemmehjælp.

- Jeg troede ikke, det var rigtigt. Jeg troede, der var sket en fejl og kontaktede hjemmeplejen og fik fortalt, at det var praksis i Slagelse Kommune, siger Anne Jørgensen.

[video:flv:100406_betal_for_hjaelp.flv]

Men ifølge Jens Jørgensen (V), byrådsmedlem i Slagelse Kommunes, skulle, regningen aldrig have været havnet hos Anne Jørgensens svigermor.

- Det er dybt uanstændigt. Konsekvensen er jo, at de bare må blive liggende. Og hvis de skal betale for det, så får de jo smadret deres økonomi. Derfor synes jeg, det er uanstændigt, og det skal der rettes op på omgående, siger Jens Jørgensen.

Men I Slagelse Kommune spiller økonomien en rolle.

- Alle, der falder, som ikke kan komme op med egen hjælp, skal først og fremmest hjælpes op. Men vi må tage økonomien i samspil med alle de kommunale ydelser, som vi har. Kommunens økonomi er stram - også i omsorgsudvalget, siger Lene Wibroe (SF), formand for omsorgsudvalget.

Og Anne Jørgensen håber ikke, at det sker igen.

- Vi skal have den her sag frem på bordet. Der kan også være andre end min svigermor, der har været udsat for det, og det bør omgøres. Det kan ikke passe, at man skal se om, man har råd til at få hjælp, siger Anne Jørgensen.

På højeste politisk niveau giver man Anne Jørgensens ret. Socialministeren mener, at svigermoren skulle have haft hjælp fra kommunen.

- Hvis man er en svag borger, der er visiteret til hjælp, så skal man også have det. Så skal man følge serviceloven. Længere er den ikke, siger Benedikte Kiær (Kons.).

 

 

 

 


Nyhedsoverblik