Ældre kæmper for madklub

Foto: TV ØST

Lolland kommune vil spare på ældremaden på Fejø. Det får nu de ældre til at protestere.

98-årige Gurli Hansen og hendes venner mødes hver dag til middagsmad og hygge i ældrecentret på Fejø.

- Hvis man bare sad derhjemme, var det ikke så underholdende, siger Gurli Hansen.

Ældrecentrets køkken leverer mad til 30 ældre. Cirka halvdelen spiser i ældrecentret, mens resten får maden bragt ud. De ældre, som er friske nok, hjælper til i køkkenet om formiddagen - og hjælper dermed de ældre, som ikke længere kan lave mad selv.

- Det er hyggeligt at komme herned. Vi snakker sammen, og der er sammehold, siger 78-årige Rita Petersen.

Men selv om de ældre er glade for Madklubben, vil Lolland Kommune nu spare den væk. I fremtiden vil de ældre få leveret frossen mad én gang om ugen, som de selv skal varme op.

- Vi skal have vores budget til at hænge sammen i Ældre- og Sundhedsudvalget. Sidste år sparede vi 20 millioner kroner, og nu skal vi også finde 20 millioner kroner på næste års budget, siger formand for Ældre- og Sundhedsudvalget Marianne de la Motte (SF).

Madklubben på Fejø koster 750.000 kroner om året. Der er to fuldtidsansatte og to deltidsansatte i køkkenet, og det er her, der skal spares.

- Det er ganske forfærdeligt. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de skal spare på os, siger Gurli Hansen.

Centerrådet, som er de ældres talerør på Fejø, kan sagtens forstå, at kommunen har et stramt budget. Rådet har dog svært ved at se, hvordan kommunen vil spare penge på at lukke madklubben.

- Det kan bare ikke lade sig gøre, uden at der skal visiteres ekstra hjemmehjælp. Der er nogen, der får lidt i forvejen, men de skal have endnu mere. Og dem, der ikke får noget nu, skal have det, så det bliver faktisk dyrere, siger formand Bente Bruun Nielsen.

Hos kommunen er der dog ikke meget at rafle om:

- Vi sparer penge både på produktionsprisen og på lønninger, siger Marianne de la Motte (SF).

På Fejø giver de ældre ikke op uden videre. De håber, at kommunen vil ændre deres spareplaner.

- Jeg håber virkelig, at det kan få lov til at køre videre. Det tror jeg, at alle her håber, siger 91-årige Vagn Larsen.

02:11 Luk video

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App