Ældre fyres først

Den økonomiske krise får virksomheder til at fyre især ældre medarbejdere. Derfor handler langt de fleste klager om ligebehandling på arbejdsmarkedet om alder, skriver Avisen.dk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ligebehandlingsnævnet er i gang med at fintælle sagerne fra 2011 og tendensen er klar, fortæller Susanne Fischer, der er chefkonsulent i nævnet.

- Alder er noget af det, der fylder allermest og meget mere end tidligere, siger hun til Avisen.dk.

60 ud af de 190 sager, som nævnet behandler lige nu, handler om aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet. Susanne Fischer mener, at stigningen især skyldes krisen, der har medført talrige fyringsrunder og gjort det langt sværere at finde nyt arbejde.

Forsker bekræfter
Samme opfattelse har Mona Larsen, som er seniorforsker hos SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - hvor hun blandt andet forsker i ældre på arbejdsmarkedet.

- Det stigende antal sager hænger nok sammen med konjunkturerne. Samtidig kan det stadig blive opfattet som mere legitimt at fyre ældre medarbejdere, siger Mona Larsen til Avisen.dk.

Efterløn gør fyringer lettere
Hun henviser blandt andet til, at efterlønnen kan have gjort det lettere at prikke de ældre ud.

- Nogen siger, at vi skal have efterlønnen af hensyn til de ældre, der bliver diskrimineret - mens andre mener, at efterlønnen er en del af grunden til, at de ældre bliver diskrimineret, fordi man fyrer dem, der har et sikkerhedsnet i efterlønnen, siger Mona Larsen.

Kender ikke regler
Susanne Fischer fra Ligebehandlingsnævnet oplyser, at der er virksomheder, som ikke kender reglerne - og derfor ikke ved, at det ikke er lovligt at fyre medarbejdere, fordi de er blevet ældre.

- Det viser sig blandt andet, når en virksomhed skriver som begrundelse for at afskedige en medarbejder, "at han ikke er nogen vårhare," siger hun.

I takt med, at flere ældre vil blive længere på arbejdsmarkedet, kan der komme endnu flere sager i fremtiden, mener Mona Larsen fra SFI.

- Der er en trend i tiden mod at arbejde længere. Så vi vil sandsynligvis se flere ældre blive på arbejdsmarkedet i fremtiden,  siger Mona Larsen.


Nyhedsoverblik