Adgang forbudt-skiltene skal væk

hvert fald hvis det står til Danmarks Naturfredningsforening, der er klar til at indlede en ny fredningssag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 15 år har en naturperle i Nordvestsjælland har været lukket for offentligheden - men det skal nu være slut. I

Offentligheden skal have adgang til det enestående naturområde Saltbæk Vig ved Kalundborg.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening, som har rejst en usædvanlig fredningssag for området. Saltbæk Vig er ikke bare særpræget natur med sjældne planter og et rigt fugleliv. Det er også kulturhistorisk interessant. Det var her, at Dalgas og Hedeselskabet lige efter nederlaget i 1864 forsøgte at realisere mottoet "Hvad udad tabes må indad vindes".

Vigen skulle have været et projekt i superstørrelse med havbund omdannet til frodig landbrugsjord, men vandet var umuligt at pumpe helt væk, og siden hen har der været en stor sø på bunden af den tidligere vig.

Til gengæld blev der skabt et enestående naturområde, takket være denne særprægede blanding af mislykkede menneskelige aktiviteter og stædig natur, og det er denne kombination af unik natur og kulturhistorie, som Danmarks Naturfredningsforening mener, at offentligheden nu skal have adgang til, efter at Saltbæk Vig i 1992 blev fredet, men samtidig lukket af for offentligheden.

- Vi vil gerne give så mange mennesker som muligt smukke naturoplevelser i dette land. Og der er ingen tvivl om, at Saltbæk Vig for alvor vil komme på Danmarkskortet, hvis fredningsmyndighederne går ind for vores forslag, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Ifølge naturfredningsforeningen  kan publikum så opleve "en lille nationalpark" med kystlagune, strandenge og strandøer, fyldt med bl.a. sjældne orkideer, sommerfugle og masser af fugleliv i et område, som i forvejen rangerer højt på EU's liste over værdifulde natursteder.

Forslaget omfatter i alt 4.732 hektar, hvoraf lidt over halvdelen er fredet i forvejen. Hvis forslaget går igennem, bliver det Danmarks næststørste fredning efter Lille Vildmose i Nordjylland.

Her er linket til selve fredningsforslaget:

http://www.dn.dk/graphics/DN/DNs_arbejde/fredninger/saltbaekvig/Fredningsforslag_Saltbaek-Vig.pdf

Her er linket til fredningskortet:

http://www.dn.dk/graphics/DN/DNs_arbejde/fredninger/saltbaekvig/Fredningskort_Saltbaek-Vig.jpg

 


Nyhedsoverblik