To år efter branden står ruinen stadig

Det er to år siden Sparresholm brændte. Men der er lang vej tilbage, før godsejeren igen kan flytte ind på godset.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er ikke et kønt syn, der møder Merete Garth-Grüner, hver gang hun kigger ud af sit vindue.

- Nu har vi set på det plastic i over et år, og man kan roligt sige, at det er et lidt trist syn, at det er helt dødt hernede. 

Merete Garth-Grüner og hendes mand ejede Sparresholm i 35 år, før deres søn i 2004 overtog godset mellem Rønnede og Næstved på Sydsjælland. I dag bor de i forpagterboligen i indkørslen ind til godset, og det er herfra de dagligt kan se på det, der engang var deres hjem. I dag er der kun sodsværtede ydermure tilbage pakket ind i stillads og plastic til at beskytte mod vejr og vind.    

I de her dage er det to år siden lynet slog ned i hovedbygningen. 404 års historie gik op i røg. Heldigvis kunne murene reddes, men det var også det eneste.

Første år gik med arkæologiske undersøgelser og med at tømme og sikre brandtomten. Et arbejde der for længst er færdigt, og for et år siden troede godsejeren da også, at genopbygningen snart kunne gå i gang.

- Jeg vil tro, man kan starte sidst på året eller i starten af 2015, sagde Thomas Garth-Grüner dengang.

Men først skulle der findes en arkitekt, og det tog tid. I efteråret blev udvalgte arkitekter inviteret til at komme med et bud på en restaurering. Det var der ti der gjorde, og det var vanskeligt at udpege en vinder.

 - Der har været mange gode forslag. Meget forskellige men alle gode, så den beslutning var ikke nem, fortæller Thomas Garth-Grüner.

Til sidst var det Jørgen Overbys tegnestue, der blev valgt. En arkitekt der har stor erfaring med restaurering af historiske bygninger og som får hjælp af arkitekt Christoffer Harlang, der også er professor i kulturarv ved institut for Bygningskultur på Kunstakademiets Arkitektskole.

I dag, to år efter branden, er den sidste underskrift sat, og endelig er de klar til at gå i gang med genopbygningsarbejdet. Først skal bygningen dog opmåles og gennemgåes af ingeniører for uventede skader, før arkitekterne for alvor kan starte tegnearbejdet. Men til efteråret regner de med at have deres tegnnger klar, så håndværkerne for alvor kan gå i gang med at genopføre Jens Sparres gods fra 1609.

 [video:videonode:253330]


Nyhedsoverblik