97-årig kvinde blev tvangsflyttet

Vordingborg kommune gik langt over stregen da de 1. december fjernede den snart 100 årige Karen Christensen fra sit hjem i 47 år, bostedet "Kystpensionen" på sydsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

21Søndag på DR1 dokumenterer hvordan kommunens medarbejdere stik imod Karen Christensens ønske flyttede den 97 årige kvinde fra bostedet i Kalvehave til et plejehjem i Mern. I strid med loven, vurderer en jurist.

Kystpensionen har siden 1960'erne fungeret som et privatdrevet botilbud for en lille gruppe kronisk sindslidende.

Men Vordingborg Kommune har lukket Kystpensionen fordi man mener, at personalet ikke har den fornødne socialpædagogiske baggrund. Og kommunen har fået medhold i det sociale nævn.

Beslutningen om at lukke af bostedet har fået voldsom kritik, blandt andet fra overlægen i distriktspsykiatrien samt beboernes egne læger.

- De har det godt på alle leder og kanter, og så skal de rykkes op med rode og omplantes, og det ved man med gamle træer, de har ikke godt af at blive plantet om, de går ofte ud. Og sådan er det jo også med gamle mennesker, siger Jens Eggert, der er læge for 97 årige Karen Christensen, der har boet på Kystpensionen siden 1964.

Hun blev 1. december, ifølge lydoptagelser 21Søndag er kommet i besiddelse af, flyttet af kommunen mod sin vilje.

Det fremgår også af lydoptagelserne, at kommunens ansatte lovede den gamle kvinde, at hun ville komme tilbage til Kystpensionen - der var blot tale om et besøg på det nye sted, forsikrede de Karen Christensen om flere gange.

Men Karen Christensen kom aldrig tilbage.

- Af regelsættet på området fremgår det klart, at man kan ikke flytte mennesker som ikke er interesseret i at blive flyttet, siger Jurist Eva Naur Jensen, der underviser i socialret ved Aarhus Universitet.

Hun har gennemgået lydoptagelserne og vurderer, at Vordingborg kommune har krænket Karen Christensens retssikkerhed og selvbestemmelsesret.

- For at man kan flytte ind i et botilbud, man ikke selv har bedt om at flytte ind i, skal der gives en særskilt tilladelse fra det sociale nævn i henhold til servicelovens paragraf 129, så nej jeg mener ikke, at man har overholdt lovens regler, siger Eva Naur Jensen.

Jørn Route er Karen Christensens nevø og nærmeste pårørende. Han er rystet over den måde Vordingborg kommune har fjernet hans gamle moster på.

- Det er grotesk at fjerne folk på den måde, det er umenneskeligt og uværdigt. Jeg betragter det som en katastrofe, og jeg er alvorligt bange for, at Karen ikke klarer det her, og det har hun ikke fortjent, siger han.

Formanden for Psykiatriudvalget i Vordingborg kommune, Ib Johansen(S), mener, at Karen Christensen frivilligt er fulgt med kommunens medarbejdere.

- Der er jo ikke nogen der har brækket arme på hende og båret hende, hun er gået frivilligt. Man kan jo også overtale folk et langt stykke hen ad vejen til at foretage en fornuftig handling, siger han til 21Søndag.

 


Nyhedsoverblik