65.000 fattige børn i Danmark

Antallet af fattige børn i Danmark er steget. Udkantsdanmark - med Lolland i spidsen - er fattigst.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antallet af fattige børn i Danmark er steget med 51 procent fra 2002 til 2009.

Det viser en helt ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det betyder, at der i dag er næsten 65.000 børn der vokser op i fattigdom.

- Der har været en række nedsatte ydelser, som har været med til at øge fattigdommen. Her tænker jeg for eksempel på starthjælpen, introduktionsydelsen, kontanthjælpsloftet og 450 timers-reglen, siger chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Jonas Schytz Juul til DR Sjælland.

Andelen af fattige børn er specielt høj i det såkaldte udkantsdanmark og i de store byer. På Lolland lever 9,4 procent af kommunens børn i fattige familier, og dermed topper øen listen over kommuner med flest fattige børn. På en andenplads kommer Københavns Kommune, mens tredjepladsen går til Ishøj.

Mette Andersens tre børn er med i statistikken over det stigende antal fattige børn i Danmark. Hun bor i Nakskov på Lolland, hvor næsten hvert tiende barn vokser op i fattigdom.

- Mine børn kan ikke deltage i skolefester og børnefødselsdage, fordi jeg simpelthen ikke har råd til det, siger Mette Andersen til DR Sjælland.

Hun er på kontanthjælp og bor selv med tre piger mellem fire og ni år. Når husleje og faste udgifter er betalt, har Mette Andersen kun 1500 til 2000 kroner tilbage til mad og andre fornødenheder om måneden. Det betyder, at hun handler ind efter princippet om at 100 kroner skal holde til to dage.

- Det er ikke ret meget, man kan handle for 100 kroner. Tingene bliver jo ikke billigere i forretningerne, fordi vi har færre penge. Jeg prøver at give mine børn det allerbedste, men jeg har også forklaret, at der er mange ting, vi ikke kan. Men kærlighed og at vi har hinanden, det er det vigtigste, siger Mette Andersen.

Børnerådets formand, Lisbeth Zornig Andersen, opfordrer regeringen til at overveje de ekstra lave overførselsindkomster.

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, om det er fornuftigt i forhold til de voksne. Men jeg kan sige, at det rammer børnene hårdt, fordi de bliver skubbet endnu længere ud og isoleret socialt, siger Lisbeth Zornig Andersen.

Danmark har ikke nogen officiel fattigdomsgrænse. I stedet er OECD's fattigdomsgrænse brugt


Nyhedsoverblik