400 så ildhuset brænde i Skælskør

Det var et tilløbsstykke, da den tre meter høje ildhus-skulptur brændte foran Guldagergaard i Skælskør lørdag aften og nat.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der var godt med besøgende, da den tre meter høje ildhus-skulptur brændte foran Guldagergaard lørdag aften og nat.  

- Der var helt overvældende, der kom over 400 mennesker, både unge og gamle. Og stemningen var fantastisk - stille og næsten andægtig, da tusmørket faldt på og de pillede brandmåtterne af, så ilden inde i huset flammede op, fortæller Mette Blum Marcher.

Hun er direktør for det internationale keramikcenter Guldagergaard, som nu endeligt har fået en Nina Hole skulptur.

Speciel teknik

Den danske keramiker har udviklet en speciel ildhus-teknik, hvor huset først bliver bygget op i ler, så glaceret og pakket ind i brandmåtter. For at brænde leret bliver der tændt ild inde i huset, hvor det så står og brænder i flere dage, inden at måtterne til sidst bliver taget af, så ilden blusser op.

- Huset var helt rødglødende, da måtterne blev fjernet. Så blev det gult og da jeg kørte hjem ved halv et tiden i nat stod det helt lysende hvidt. Og det er stadigt så varmt her søndag formiddag, at du ikke kan lægge en hånd på det, fortalte Mette Blum Marcher søndag i en mail til TV ØST.

Nina Hole - en anerkendt kunstner

Nina Hole er efterhånden 74 år, og for længst en internationalt anerkendt kunstner.

- Det var også hende, som havde ideen om, at Danmark skulle have et internationalt keramikcenter, så hun tog initiativet til Guldagergaard. Så vi har længe drømt om at få en af hendes skulpturer, og med støtte fra Statens Kunstfond kommer ildhuset til at bo foran hovedbygningen, forklarer Mette Blum Marcher.

Nina Holes solo udstillinger kan ses på Guldagergaard i maj måned, alle hverdage fra klokken 10-15.


Nyhedsoverblik