2 værnepligtige smittet med MRSA

2 mænd på Antvorskov Kaserne i Slagelse er smittet med MRSA. 2 er sendt hjem med bylder, og 4 andre venter på svar på, om de er smittet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Antvorskov Kaserne er ramt af 2 tilfælde af MRSA. Den ene blev testet positiv i starten af august, mens det seneste tilfælde blev opdaget i sidste uge på grund af en bullen finger. Samtidig er en tredje under mistanke for at bære sygdommen, da han har fået bylder i nakken.

- 2 har symptomer i form af bylder, mens den tredje er uden symptomer. De 2 er sendt hjem, men efter aftale med embedslægen er ham uden symptomer blevet på kasernen, fortæller Klaus Poulsen, der er stabslæge 1 i Forsvarets Sundhedstjeneste.

Smitten kommer fra far

Sygdommen blev opdaget, da den enes far havde været i udlandet, hvor han formentligt blev stukket af en myg. Om stikket har direkte sammenhæng med sygdommen er uvist, men da han kom hjem, fik han en byld og blev efterfølgende testet positiv for MRSA.

Når det sker, skal også familien testes, og sønnen, der går på Antvorskov Kaserne, bærer altså også sygdommen. MRSA er en type stafylokokker, der resistente over for flere anibiotika. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan bakterien føre til generende betændelse i form af eksempelvis bylder eller børnesår, og det er typisk svækkede personer, der har risiko for at blive alvorligt syg af den.

Risikerer ikke at komme tilbage

I Slagelse blev det andet tilfælde opdaget, fordi personen ikke reagerede på den antibiotika, han fik for sin bulne finger. En tredje person er i første omgang testet negativ for MRSA, men på grund af bylder i nakken er der taget en anden test, og lægerne har over for kaserne tilgendegivet, at der kan være tale om MRSA, da symptomerne ligner.

I første omgang tager de dog MRSA-tilfældene roligt i Slagelse.

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på det, men vi har rådført os med blandt andre embedslægen, og vi føler, vi har gjort det, vi kunne. De 2 smittede og ham med bylder i nakken har fået besked på at vaske sig med en speciel sæbe, og så skal de rense næseborene, da MRSA-bakterien kan spredes via nys. Vi har valgt at sende de 2 med symptomer hjem, fordi de er syge, men jeg tror ikke, de øger risikoen for at smitte. Vi er bare nødt til at tage højde for, at det er en potentielt farlig bakterie, de er smittet med, siger Klaus Poulsen, der ikke ved, hvornår de 3 værnepligtige er raske igen.

- Vi ved ikke, om der går en uge, en måned eller mere. Nogle af dem kan risikere ikke at komme tilbage, men vi ved det ikke, siger han.

4 andre undersøgt

4 andre fra kasernen er blevet podet for MRSA, da de deler stue med de 2 smittede. Kasernen forventer at få svar på testene sidst på ugen. Samtidig mangler kasernen svar på undersøgelser, der skal teste, om smitten kan komme andre steder fra end den far, der var i udlandet.

Mange forbinder MRSA med smitte fra svin. Ifølge Sundhedsstyrelsen drejer det sig om den særlige afart MRSA CC398, der kommer fra dyr - typisk svin. Men bakterien MRSA kan komme flere steder fra, og det er uvist, hvor mange personer der går rundt med den uden at have symptomer.


Nyhedsoverblik