Zornig og mand får ikke sag om menneskesmugling i Højesteret

Procesbevillingsnævnet afviser, at domme i sag om menneskesmugling fra Rødbyhavn er principielle. Derfor nej til Højesteret.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Debattør Lisbeth Zornig Andersen og hendes mand, journalist Michael Lindholm, får ikke lov til at få deres domme for menneskesmugling i Højesteret.

Procesbevillingsnævnet har afvist, at sagen kan føres til tops i retssystemet, oplyser parrets advokat, Bjørn Elmquist.

- Det er skuffende og også overraskende, siger Bjørn Elmquist. Han er stærkt uenig i nævnets vurdering af, at sagen ikke har principiel betydning.

Bøde på 25.000 kroner

Lisbeth Zornig Andersen og Michael Lindholm blev i september i Østre Landsret dømt til at betale hver en bøde på 25.000 kroner, fordi de sidste år gav en syrisk familie et lift fra Rødbyhavn til Kastrup.

Det var en stadfæstelse af en afgørelse fra Retten i Nykøbing Falster fra marts. Dog blev bøden sat op fra 22.500 kroner til 25.000 kroner.

Overvejer at rejse sagen ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol

Parret overvejer nu sammen med advokaten, om sagen skal rejses for Den Europæiske Menneskeretsdomstol.

Bjørn Elmquist siger til Ritzau, at han i to redegørelser har forsøgt at overbevise Procesbevillingsnævnet om, at sagen er så principiel, at der bør prøves ved Højesteret.

Det er den første af de sager, der blev rejst i kølvandet på en septemberweekend sidste år, hvor danskere blev så berørte af billederne af flygtninge, der strømmede over den danske grænse, at de besluttede at hjælpe.

Gamle sager kan blive aktuelle 

Elmquist argumenterer med, at der er en retsulighed i Øst- og Vestdanmark. Han fremhæver to domme fra jyske retskredse, der strider mod Østre Landsrets dom over Zornig og Lindholm.

I Retten i Randers fik en mand, der var tiltalt for menneskesmugling, en bøde på kun en fjerdedel af anklagemyndighedens krav, og dommen blev ikke anket.

I en anden sag fra Retten i Aarhus blev de tiltalte frifundet, fordi det ikke var bevist, at dem, de hjalp, opholdt sig ulovligt i Danmark. Heller ikke denne sag blev anket.

- Disse skævheder burde Højesteret rette op på, men Procesbevillingsnævnet bed ikke på vores argumenter, siger Bjørn Elmquist.

Advokat: Strider mod Menneskerettighedskonvention

Han mener, at afgørelsen er i strid med artikel 6 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention om adgang til en retfærdig rettergang.

Bjørn Elmquist henviser desuden til en FN-protokol, der definerer menneskesmugling som noget, der sker af profithensyn.

Alligevel straffer Danmark - som et af få lande menneskesmugling - selv om det ikke sker for at tjene penge, men for at hjælpe folk i nød, påpeger advokaten.


Nyhedsoverblik