Nyt tilbud til krigsveteraner: Yoga skal hjælpe mod smerte og PTSD

Udstrækning, smidighed og mindfulness skal være med til at gøre livet nemmere for veteraner. Nyt forsøg starter i Næstved.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det kan være hårdt for både krop og sjæl at være i krig. Men ved hjælp af yoga kan livet gøres nemmere. Det mener Johan Poulsen, som selv er krigsveteran. Han var i 2011 udsendt til Afghanistan og kom hjem med en skade i ryggen.

- Jeg fik et stræk i ryggen og har nu arvæv, der ligger og trykker forskellige steder. Det kan jeg ikke gøre så meget ved, men med yoga og almindelig fysisk sundhed kan jeg holde det i ave uden de store problemer i hverdagen, siger Johan Poulsen, der i dag arbejder som veterankoordinator i Næstved Kommune.

quote Jeg håber, de får noget fysisk velvære ud af det her

Johan Poulsen, krigsveteran og koordinator

Yoga gav velvære

Han stiftede selv bekendtskab med yoga under et projekt for sårede veteraner, som forsvaret stod for. Og det var noget, der hjalp på hans velvære. Derfor er han nu med til at starte et yogahold op i Næstved for både veteraner og deres pårørende.

- De øvelser, man laver under yoga, kan være med til at styrke veteraner, som har pådraget sig en fysisk skade. Det kan være, at du mangler legemsdel eller har en indvendig skade, som jeg selv har. Der er yoga godt til at få udspændt områderne i kroppen, siger Johan Poulsen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Et nyt yogahold for veteraner og pårørende er startet op i Næstved.
Et nyt yogahold for veteraner og pårørende er startet op i Næstved.

Der er otte tilmeldte til første gang yoga. Det koster ikke noget at være med.

- Jeg håber, de får noget fysisk velvære ud af det her. Det kan være med til at lægge en dæmper på nogle af de symptomer, de kan have i kroppen. De slutter af med en halv times mindfulness. Og det håber jeg, kan være med til at give dem nogle værktøjer til at få ro i hverdagen, når systemet begynder at stresse. Her tænker jeg på dem, der har PTSD, forklarer Johan Poulsen.

quote De øvelser man laver under yoga, kan være med til at styrke veteraner, som har pådraget sig en fysisk skade

Johan Poulsen, krigsveteran og koordinator

Også for pårørende

Holdet er også for pårørende til krigsveteraner. At mødes på den måde kan være med til at skabe netværk - og så ved Johan Poulsen fra sit eget liv, at det også kan være svært at være pårørende til en krigsveteran.

Læs også
Krigsveteraner har i dag første arbejdsdag på Sprogø
Læs også
Krigsveteraner har i dag første arbejdsdag på Sprogø

- En ting er at være veteran og have en fysisk eller psykisk skade – en anden ting er at være pårørende. Min påstand er, at det er lige hårdt, bare med hver sit fortegn, siger krigsveteranen.

Indtil videre er der yogahold hver tirsdag eftermiddag indtil sommerferien.


Nyhedsoverblik