Yngre person fra Sjælland smittet med mæslinger

Det er det andet tilfælde af mæslinger i 2017. Foto: Colourbox

Statens Serum Institut har opdaget et tilfælde af den smitsomme sygdom hos en yngre person fra Vestsjælland.

Læger, især i det vestlige Sjælland, opfordres til at være særligt opmærksomme på mæslinger i de kommende uger.

Det skriver Statens Serum Institut, efter at en yngre person fra Vestsjælland har fået konstateret den smitsomme sygdom.

Personen kom tilbage til Danmark efter at have opholdt sig i Polen i juli tidligere i år og fik på Holbæk Sygehus påvist mæslinger i en prøve fra den 4. august 2017. Personen er indvandret til Danmark, og har ifølge Statens Serum Institut en usikker vaccinationsstatus.

- Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Øst blev informeret så snart positiv diagnostik forelå og har iværksat mulig forebyggende foranstaltninger, skriver Statens Serum Institut. 

Andet tilfælde af mæslinger i 2017

Derfor er det ifølge instituttet vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter, fordi mæslinger er yderst smitsomme.

Det er det andet tilfælde af mæslinger i 2017. Første tilfælde var også rejserelateret, da en person blev smittet under en ferie i Thailand.

Tilfældet understreger endnu en gang, at alle ikke-immune rejsende til områder med risiko for mæslinger bør være vaccineret med mæslinger inden rejse.

Europa har i løbet af 2017 oplevet et stor udbrud af mæslinger. Især Rumænien og Italien har haft mange tilfælde, men alle EU/EEA-lande har rapporteret tilfælde dette år, undtagen Letland, Liechtenstein, Malta og Norge.

Mæslinger

  • Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom og skyldes smitte med et virus (morbillivirus).
     
  • Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en vigtig årsag til børnedødsfald. I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.
     
  • Med en effektiv vaccine mod mæslinger er det lykkes at bringe forekomsten af mæslinger ned på verdensplan, Mæslinger forekommer dog mange steder i verden, herunder dele af Europa hvor der ikke er tilstrækkelig tilslutning til vaccinationsprogrammet. Også i Danmark ses med mellemrum mæslingetilfælde  grundet for lav vaccinationsdækning.

Kilde: Statens Serum Institut  

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App