Yngre person fra Sjælland smittet med mæslinger

Statens Serum Institut har opdaget et tilfælde af den smitsomme sygdom hos en yngre person fra Vestsjælland.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Læger, især i det vestlige Sjælland, opfordres til at være særligt opmærksomme på mæslinger i de kommende uger.

Det skriver Statens Serum Institut, efter at en yngre person fra Vestsjælland har fået konstateret den smitsomme sygdom.

Personen kom tilbage til Danmark efter at have opholdt sig i Polen i juli tidligere i år og fik på Holbæk Sygehus påvist mæslinger i en prøve fra den 4. august 2017. Personen er indvandret til Danmark, og har ifølge Statens Serum Institut en usikker vaccinationsstatus.

- Styrelsen for Patientsikkerhed, Tilsyn og Rådgivning Øst blev informeret så snart positiv diagnostik forelå og har iværksat mulig forebyggende foranstaltninger, skriver Statens Serum Institut. 

Andet tilfælde af mæslinger i 2017

Derfor er det ifølge instituttet vigtigt, at personer mistænkt for mæslinger så vidt muligt ikke opholder sig i venteværelser med andre patienter, fordi mæslinger er yderst smitsomme.

Det er det andet tilfælde af mæslinger i 2017. Første tilfælde var også rejserelateret, da en person blev smittet under en ferie i Thailand.

Tilfældet understreger endnu en gang, at alle ikke-immune rejsende til områder med risiko for mæslinger bør være vaccineret med mæslinger inden rejse.

Europa har i løbet af 2017 oplevet et stor udbrud af mæslinger. Især Rumænien og Italien har haft mange tilfælde, men alle EU/EEA-lande har rapporteret tilfælde dette år, undtagen Letland, Liechtenstein, Malta og Norge.

Mæslinger

  • Mæslinger er den mest smitsomme børnesygdom og skyldes smitte med et virus (morbillivirus).
     
  • Forløbet af mæslinger kan variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse af hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende, og i udviklingslandene er mæslinger en vigtig årsag til børnedødsfald. I Europa ender hvert fjerde til femte mæslingetilfælde i barnealderen med hospitalsindlæggelse.
     
  • Med en effektiv vaccine mod mæslinger er det lykkes at bringe forekomsten af mæslinger ned på verdensplan, Mæslinger forekommer dog mange steder i verden, herunder dele af Europa hvor der ikke er tilstrækkelig tilslutning til vaccinationsprogrammet. Også i Danmark ses med mellemrum mæslingetilfælde  grundet for lav vaccinationsdækning.

Kilde: Statens Serum Institut

Nyhedsoverblik