Ynglende havørnepar slår rekord i Danmark

Siden havørnen genindvandrede i Danmark, har der aldrig været så mange ynglende par, som der var i 2016.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 havørnereden ved Maribosøerne på Lolland er der masser af aktivitet i disse dage. Havørneparret ligger nemlig og ruger på to æg, som i løbet af foråret, om alt går vel, bliver til to små havørneunger.

Og de vordende havørneforældre er efterhånden ikke et sjældent syn i Danmark. Faktisk er antallet af ynglende havørnepar det højeste, siden rovfuglen genindvandrede i landet i 1996. I 2016 var der således 83 par havørne i Danmark, viser en ny rapport fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF). Parrene fik i alt 123 unger på vingerne.

DOF regner med, at der inden 2020 vil være mindst 100 ynglende havørnepar herhjemme, skriver de på deres hjemmeside.

Om havørnen

  • Har et vingefang på op mod 250 centimeter. 
  • Er Nordeuropas største rovfugl.
  • Hunnen kan veje op mod syv kilo, mens hannen oftest vejer omkring fem kilo.
  • Havørnen blev udryddet i den danske natur i slutningen af 1800-tallet.
  • I 1996 genindvandrede den til Danmark.
     
Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Større bevågenhed

Det er noget flere, end DOF havde regnet med, da de søsatte Projekt Ørn i 1992. Her håbede de på 75 havørnepar i Danmark inden 2040.

- Vi må konstatere, at det er gået hurtigere med at få mange flere ørne, end de fleste ornitologer i deres vildeste fantasi havde forestillet sig for to årtier siden. Det spiller også positivt ind for stigningen i bestanden, at rovfuglene er kommet til ære og værdighed, så der er opstået en stor folkelig opbakning til at beskytte ørnene, siger leder af Projekt Ørn, Kim Skelmose, til DOFs hjemmeside og tilføjer:

- Selvom der fortsat er eksempler på illegal jagt og bevidste forgiftninger af ørne, så nyder de store rovfugle en meget stor bevågenhed i befolkningen. For eksempel bliver det med det samme opdaget, hvis der sker noget uregelmæssigt eller mistænkeligt i et ørneterritorium.

Størstedelen af Danmarks bestand af havørne bor på Lolland, Falster, Sydfyn og Sydøstjylland. Du kan følge havørneparret ved Maribosøerne på DOFs Ørne-TV her.

Havørn på Lolland
Læs også
Så er der Ørne-TV igen: Det er ægte reality
Havørn på Lolland
Læs også
Så er der Ørne-TV igen: Det er ægte reality

 


Nyhedsoverblik