Yderområder vil blive ramt af større varmeregninger

Et årligt tilskud fra staten til de små kraftvarmeværker udløber i 2018, og det vil få varmeregningen hos forbrugerne til at stige med flere tusind kroner årligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fjernvarmeprisen kommer efter 2018 til at stige kraftigt for 200.000 husstande i landet - især i yderområderne vil varmeregningen stige med flere tusinde kroner på grund af det såkaldte grundbeløb, et årligt tilskud fra staten til kraftvarmeværkerne, der udløber.

I Hyllinge og Menstrup kommer det konkret til at betyde, at varmeregningen vil stige med 5.765 kroner om året pr. husstand.

- Det kommer til at gå ud over rejser og ture og sådan noget, det er der slet ingen tvivl om. Det er ikke rart, det er jo dét, der er det sjove ved livet jo, siger Jørgen Frederiksen, der bor i Hyllinge.

Han er overrasket over prisstigningerne. Det samme er den lokale formand for Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværker, som nu skal ud med den kedelige nyhed til sine andelshavere.

- Det er ikke særlig sjovt, det er det altså ikke, og jeg ved ikke, hvordan de vil reagere, men de bliver nok noget negative alle sammen, fortæller formand Helge Christensen.

I 2015 fik de små fjernvarmeværker rundt i landet et statsligt tilskud på to milliarder kroner, og varmeværket i Hyllinge-Menstrup modtog 1,2 million kroner.

220 husstande med højere varmeregning
Ifølge en analyse  fra Tænketanken Grøn Energi vil bortfaldet af grundbeløbet betyde, at  220 husstande i Hyllinge og Menstrup bliver ramt hårdt på varmeregningen på grund af den statslige støtte, der udløber.

Prisstigningerne kommer først til at træde i kraft i 2019, men ifølge direktøren for Dansk Fjernvarme er det altafgørende at gøre noget nu for at redde forbrugerne for en eksplosion på varmeregningen

- Hvis man ikke gør noget, sker der dét, at man tager varmeforbrugerne som gidsler, når varmeprisen stiger, og hvis der skal gøres noget er to år ikke ret lang tid, siger direktøren.

I Hyllinge i dag er indbyggerne overraskede over de høje prisstigninger. Især folkepensionisten Hans-Erik Poulsen.

- Jeg synes, det er ulige fordelt, at vi skal betale så meget, siger han.

På det lokale kraftvarmeværk i Hyllinge krydser de fingre for en aftale hos politikerne.

- Jeg har ikke nogen løsning på det, men en eller anden form for tilskud bliver de nødt til at give os, ellers bliver varmen altså dyrere, siger formand for Hyllinge-Menstrup Kraftvarmeværker, Helge Christensen.

Omkring halvdelen af landets 430 fjernvarmeværker vil blive ramt, når det statslige tilskud forsvinder.

 


Nyhedsoverblik