Vordingborgs borgmester er ikke tilfreds – 20 millioner ekstra til kystsikring er ikke nok

Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at øge puljen til kystbeskyttelse med 20 millioner kroner. Det er for lidt mener Vordingborgs borgmester.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere og flere kommuner udfordres af stigende vandstande og oversvømmelser.

Under forhandlingerne om næste års finanslov blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at øge puljen, som kommuner og digelag kan søge til kystbeskyttelse.

Regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om at forhøje puljen med 20 millioner kroner mere, så kommuner og digelag nu kan søge fra 60,6 millioner kroner til 80,6 millioner kroner. Så nu er der 40,3 millioner kroner i både 2020 og 2021.

Men det er stadig for lidt ifølge Vordingborgs borgmester Mikael Smed.

- Jeg tror aldrig, der bliver penge nok i sådan en pulje uanset, hvor mange penge, man putter i. Dels ved man ikke, om det er de rigtige projekter, der får penge, og så er Danmark bare et land med rigtig meget kystlinjer og indre farvande, hvor det kontinuerligt opstår problemer. Så sådan en pulje kan nok aldrig blive stor nok, siger han.

Læs også
Oversvømmelser truer de regionale kyster - sådan sikrer kommunerne sig
Læs også
Oversvømmelser truer de regionale kyster - sådan sikrer kommunerne sig

Efterlyser national ansvarsfølelse

For nyligt blev Vordingborg Kommune sammen med Esbjerg, Kolding og Nyborg kommuner udpeget af Kystdirektoratet til nationale risikoområder for oversvømmelser.

Med de fire nye områder, hvor risikoen for ekstreme oversvømmelser i fremtiden er størst, er der i alt 14 områder på listen. Korsør og Nakskov er allerede risikoområder, og ud over de nye kommuner blev områderne på Lolland udvidet, så det gælder hele det sydlige Lolland fra Nakskov og forbi Rødbyhavn.

quote Jeg er jo altid ude med riven, når vi putter penge i forskellige puljer, og hvem der får del i dem. Er det nu, de rigtige steder, de bliver brugt?

Mikael Smed (S), borgmester i Vordingborg Kommune

- Jeg håber, at når man siger, det er et nationalt risikoområde, at man også nationalt og landspolitisk går ind i den her debat om Danmarks som kystland, og at vi har nogle udfordringer, vi må løse sammen, siger Mikael Smed (S).

Hvis en voldsom oversvømmelse rammer området omkring Vordingborg, kan det ifølge Kystdirektoratet få fatale konsekvenser for potentielt forurenende virksomheder, kritisk infrastruktur i form af renseanlæg og fjernvarmeværk. Vordingborg Slotsruin og det lokale psykiatrihospital er også i risikozonen ved en potentiel oversvømmelse.

- Bliver pengene brugt de rigtige steder?

Vil man undgå, at oversvømmelse og vandstigning får fatale konsekvenser, kan kommunale og private digeprojekter nu ansøge om at få del i puljen, der nu er blevet forhøjet med 20 millioner kroner.

Men det får ikke automatisk borgmesteren i Vordingborg til at klappe i hænderne:

- Jeg er jo altid ude med riven, når vi putter penge i forskellige puljer, og hvem der får del i dem. Er det nu, de rigtige steder, de bliver brugt? Jeg tror bare, at man landspolitisk hele tiden skal forholde sig til, at der er nogle udfordringer og hele tiden være med til at understøtte de løsninger, der bliver lavet lokalt, siger Mikael Smed.

Ifølge den socialdemokratiske borgmester bør puljen være endnu højere.

- Ja, det synes jeg faktisk godt, den kunne være, for vi har mange udfordringer, ikke kun her i Vordingborg men også mange andre steder i Danmark. For tiden laver man nogle løsninger, hvor man vil bygge øer til erhvervsområder. Måske kunne man bruge nogle af de penge, man vil bygge øer for bedre på kystsikring, siger Mikael Smed.

TV ØST har også forsøgt at kontakte borgmester i Slagelse, John Dyrby Paulsen og borgmester på Lolland, Holger Schou Rasmussen (S), da Lolland og Korsør også er på listen over nationale risikoområder for oversvømmelse, der er udpeget af Kystdirektoratet.


Nyhedsoverblik