Vordingborg vil tiltrække turister fra hele verden med kendt kæmpegynge til flere millioner

Vordingborg Kommune opsætter et stort gyngestativ, som en international kunstnergruppe står bag. Ambitionen er flere turister og sundere borgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Inden længe kommer der til at sno sig et stort gyngestativ rundt om DGI Huset i Vordingborg.

Det er den internationale kunstnergruppe Superflex, som står bag den såkaldte kunstgynge, og ambitionen med projektet, som ventes at koste 2,3 millioner kroner, er fra kommunens side at tiltrække turister fra hele verden og inspirere lokale til en mere aktiv hverdag.

quote Det kommer helt sikkert til at skabe noget omtale

Thorbjørn Kolbo (S), formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune.

- Vi har længe haft lyst til at lave noget andet end bare en ny svømmehal og en idrætshal. Vi vil have noget i omgivelserne, der signalerer leg, fællesskab og bevægelse, så vi har været på jagt efter et kunstværk, som kunne favne noget af alt det, siger Thorbjørn Kolbo (S), der er formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune.

Kunstnergruppen har valgt at videreudvikle deres orange gynger i forskellige størrelser og højder, som placeres på dels forpladsen og dels arealet ved bagindgangen til Vordingborg Kommunes nye vandhus.

Læs også
Ny svømmehal åbner efter forsinkelser og hærværk
Læs også
Ny svømmehal åbner efter forsinkelser og hærværk

Gyngerne hedder officielt One Two Three Swing! og blev skabt i 2017 til den store turbinehal i Tate Modern i London, hvor Superflex, som en anerkendelse af deres arbejde, blev udvalgt til at lave det årligt kommissionerede værk, The Hyundai Commission. Projektet er siden blevet vist i København og Tyskland, mens det i Sydkorea blandt andet gav Kronprinseparret en gyngetur.

Artiklen fortsætter under billedet.

Kronprinsparret har også prøvet gyngerne, der i 2017 blev skabt af kunstnergrupper Superflex til den store turbinehal i Tate Modern i London.
Kronprinsparret har også prøvet gyngerne, der i 2017 blev skabt af kunstnergrupper Superflex til den store turbinehal i Tate Modern i London. Foto: Superflex

­- Det kommer helt sikkert til at skabe noget omtale, men vi håber også på at få skabt et fællesskab omkring vores bygninger, så det ikke bare et sted, hvor du parkerer din bil og går ind for at indløse din billet til svømmehallen, siger Thorbjørn Kolbo.

- Gyngerne kan også bruges til at lave parkour på og klatre på, derfor snakker kunstværket perfekt ind i den strategi, som vi har i forhold til udvikling af vores idrætsfaciliteter i alle vores købstæder, tilføjer han.

Har ikke taget noget fra kommunekassen

Samtidig drømmer formanden om, at projektet kan være med til at øge bosætningen. Derfor er der flere lignende projekter på vej til Vordingborg Kommune.

- Som formand håber jeg, at det her kun er begyndelsen. Vi har gang i en stor facilitetsundersøgelse af alle vores idrætsfaciliteter, og når vi kender den, skal vi lægge en plan for, hvordan vi udvikler dem i vores fire købstæder. Og en del af det er også, hvad der står udenfor. Når man laver et samspil mellem kunst og motion, så kan det bare noget, siger Thorbjørn Kolbo.

Hvem er Superflex?

  • Kunstnergruppen Superflex blev grundlagt i 1993 af Jakob Fenger, Bjørnstjerne Christiansen og Rasmus Nielsen. Superflex er blandt andet kendt for Superkilen, en park og rekreativt område på ydre Nørrebro i København, men de har skabt kunstprojekter og været udstillet verden over.
     
  • Slev beskriver Superflex deres kunstværker som redskaber, værktøjer, og antyder, at værkerne har flere forskellige anvendelsesmuligheder.

 

Kilde: Vordingborg Kommune.

Men kan man ikke bare gynge på en almindelig gynge?

- Det kan du sagtens gøre på mange af vores legepladser, men det er ikke den samme oplevelse, det vil jeg godt vædde med, svarer han.

Projektet realiseres sammen med Statens Kunstfond, der har støttet indkøb og opsætning af værket med en million kroner. Den øvrige finansiering på 1,3 millioner kroner kommer fra salget af det tidligere Kastrupkollegie, som er statsligt fastlåst til at understøtte og fremme børn og unge til at være fysisk aktive. 

quote Vi har desværre ikke ligesom Holbæk Kommune 325 millioner kroner til at lave en idrætsby

Thorbjørn Kolbo (S), formand for Udvalget for Kultur, Idræt og Fritid i Vordingborg Kommune.

- Vi har desværre ikke ligesom Holbæk Kommune 325 millioner kroner til at lave en idrætsby, så vi bliver nødt til at lave en langsigtet plan, der viser, hvordan vi skal invitere ind i det her område, fordi det betyder rigtig meget i forhold til bosætning, siger Thorbjørn Kolbo og understreger, at kommunen derfor ikke har afsat andre penge fra kommunekassen.

Læs også
Var et år forsinket med svømmehal - nu er firmaer forsinket med milliondyr sportsby
Læs også
Var et år forsinket med svømmehal - nu er firmaer forsinket med milliondyr sportsby

- Som mange andre kommuner står Vordingborg Kommune over for at skulle spare, derfor kunne man spørge, hvorfor vi bruger penge på det her område lige nu? Men det er, fordi vi skal bruge pengene på det her – det er lovbestemt, tilføjer han.

Skabt sammen med lokale

Det er en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra det lokale foreningsliv, DGI Husets bestyrelse, Vordingborg Billedkunstråd og medlemmer fra KIF-udvalget, der har arbejdet for at nytænke rammerne for et område til leg, fysisk aktivitet og fællesskab.

Læs også
Kunstfond giver kvart million til lokalt kunstværk
Læs også
Kunstfond giver kvart million til lokalt kunstværk

Arbejdsgruppen har sammen med Statens Kunstfond arbejdet på at finde kreative og nytænkende måder at signalere strategien på.

- I Statens Kunstfond oplever vi, at flere og flere kommuner arbejder ambitiøst på at gøre kunst til en del af borgernes hverdag. Det vil vi gerne bakke op om med projekter som det her, der viser, at kunst i vores offentlige rum kan være meget andet end en skulptur på et torv eller et maleri på en gavl, udtaler Søren Taaning, formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst, i en pressemeddelelse, og tilføjer:

- Jeg er sikker på, at Superflex’ værk vil opfordre til leg, larm og socialt samvær og give alle, der kommer her, en god og anderledes kunstoplevelse.

Kunstgyngerne ventes at stå klar i foråret 2020.


Nyhedsoverblik