Vordingborg er ikke unik - narkohandel er spredt ud på Sjælland

Handel med narko foregår i store dele af Sjælland. Løsningen er ikke hårdere straf, men en stærk velfærdsstat og tidlig indsats, mener eksperter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efter flere måneders videooptagelser kan TV2 ØST afsløre en massiv handel med narko på en offentlig parkeringsplads på Kildemarksvej i Vordingborg. 

Afsløringen har afstedkommet stor opmærksomhed på Facebook med flere kommentarer fra borgere fra andre sjællandske byer, der oplever lignende tilstande.

Nogle af kommentarerne er skrevet i generelle vendinger:

Det er da ikke kun i Vordingborg, det foregår da i alle byer, og lige så åbenlyst.

Det foregår også helt på samme måde i Ørslev.

Nøjagtigt det samme kan du se rigtig mange steder i Næstved.

Andre kommentarer udpensler helt specifikt, hvor der bliver handlet med de hårde stoffer. 

quote De unge, vi møder, har ondt i sjælen, er sårbare og slås med ensomhed

Søren Olsen, Misbrugskonsulent i Næstved Kommune

Det foregår også på parkeringspladsen på Halsskovvej i Korsør.

Især ved børnehaven på Grevsensgade om aftenen (i Korsør, red.).

Dette sker også på Jyderup stadion og svømmehallens p-pladser.

Det er hurtigt og nemt

Den geografiske nål bliver især sat i Næstved Kommune. Her udpeges togstationen, sygehuset, Rådmandshaven, Munkebakken, vandtårnet, Grønnegade, Sct. Jørgens Kirke og Sct. Jørgens Kollegiet som steder, hvor der handles med narko.

VIDEO: Se et udpluk af de fire måneders videooptagelser af narkohandlerne.

 

Misbrugskonsulent i Næstved Kommune Søren Olsen er ikke overrasket over TV2 ØSTs afsløring. For stofferne florerer rundt, og de skal sælges. Ikke kun i Vordingborg, men i mange andre byger.     

- Det er jo ikke sådan, at en borger tager fra Korsør til Vordingborg for at købe et stof. Sådan er det ikke. Det er bestemt udbredt.

- Vi ved, at der er flere spotsteder i Næstved, hvor det er muligt at købe narko. Det er hurtigt og nemt, og det er sågar sådan, at nogle af pusherne har åbne- og lukketider som en Dagli' Brugs, hvor det koster 100 kroner mere, hvis det skal leveres ud. Der er en helt forretningspolitik, hvis det skal bringes ud, siger Søren Olsen.

Straf hjælper ikke

Fra sin side af bordet oplever han, at stofferne bliver mere tilgængelige og nemmere at få fat i, og at de unge bliver mere grænseløse.

Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg
Læs også
Storstilet narkohandel foregår ved højlys dag i Vordingborg

Søren Olsen fortæller, at de i Rådgivningen for Stofmisbrugere, et behandlingstilbud for unge over 18, i øjeblikket har 203 indskrevet, hvor størstedelen er 18-20 år, der begyndte at tage stoffer, da de var 13-16 år.

quote Meget international forskning viser, at det ikke hjælper at hæve strafferammen

Thomas Friis Søgaard, lektor ved Center for rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet

- De unge, vi møder, har ondt i sjælen, er sårbare og slås med ensomhed. De skal spottes tidligere, helt ned til sundhedsplejerskerne, og mor og far skal lære om det her. Det er også en samfundskulturel ting, og straf hjælper ikke noget, siger han.

VIDEO: Se hvor let unge i Næstved har ved at få fat i stoffer.

 

Kræver en stærk velfærdsstat

Søren Olsen lægger sig dermed på linje med Thomas Friis Søgaard, der er lektor ved Center for rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

- Meget international forskning viser, at det ikke hjælper at hæve strafferammen. Det synes at være mere virksomt at lave social- og uddannelsespolitiske tiltag, at skabe et inkluderende uddannelsessystem og arbejdsmarked, hvor unge mennesker kan få fodfæste. Og en stærk velfærdsstat, som griber folk, når livet er svært, så man ikke mister troen på, at der er plads til en i det etablerede samfund, siger Thomas Friis Søgaard. 

Møde i Dianalund MDMA
Læs også
Politiet indkalder til stormøde om stoffer i Næstveds natteliv
Møde i Dianalund MDMA
Læs også
Politiet indkalder til stormøde om stoffer i Næstveds natteliv

De nyeste tal på området fra Sundhedsstyrelsen er fra 2017 og viser, at 16.000 personer blev sigtet for overtrædelse af narkotikalovningen, og at der blev foretaget 24.000 anmeldelser med en eller flere sigtelser. 

Et eksperimenterende brug af illegale stoffer topper i aldersgruppen 16-19 år, mens meget få prøver stoffer første gang efter 20-års alderen. Blandt unge under 25 år har 41 pct. prøvet hash, og 11 pct. har prøvet andre illegale stoffer end hash.


Nyhedsoverblik