Virksomheder vil vende udviklingen: Tilbyder løn og fast ansættelse under uddannelsen

Seks virksomheder er gået sammen om en ny uddannelse, hvor man får løn under hele uddannelsen. Målet er at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der har i en årrække ikke stået industrioperatør på særlig mange svendebreve.

For det har været svært at tiltrække elever til uddannelsen i Nykøbing Falster. Det fortæller uddannelseschefen fra Center for Erhvervsrettede uddannelser på Lolland og Falster (CELF).

- Det har i omkring 10 år været svært at tiltrække elever til uddannelsen, hvor det har været svært for os at oprette hold, siger Claus Pedersen, uddannelseschef på CELF.

quote Vi får nogle mere motiverede medarbejdere generelt

Sten Kjelstrup, direktør i Hardi International

Men nu har seks virksomheder taget sagen i egen hånd og skabt et initiativ for at vende den udvikling. De er gået sammen med CELF om at udbyde en ny version af industrioperatøruddannelsen. En af de virksomheder er Hardi International i Nørre Alslev, som producerer elementer til sprøjtemaskiner i landbruget. 

Hardi International.
Hardi International. Foto: TV2 ØST

- Jeg tror, vi får nogle mere motiverede medarbejdere generelt. Også deres kollegaer, der ikke har valgt uddannelsen, bliver interesserede. De bliver nogle gode ambassadører for industrien generelt, siger direktør Sten Kjelstrup.

Løn fra start

Det nye er, at man får løn under hele uddannelsen - altså også under grundforløbet det første halve år, hvor man i dag kan få SU. Håbet er, at det skal tiltrække flere elever på uddannelsen. 

- Vi håber selvfølgelig, det her initiativ vil få flere til at søge uddannelsen og synes, den er attraktiv. Det giver nogle andre muligheder for eleverne, fordi man får løn under hele uddannelsen, siger uddannelseschef Claus Pedersen.

quote Samarbejdet betyder, at eleverne står med ansættelseskontrakt allerede fra starten

Claus Pedersen, uddannelseschef

Hvor eleverne før skulle finde en læreplads efter grundforløbet, får de på den nye uddannelse en ansættelse fra dag ét. Det, mener uddannelseschefen, kan få stor betydning. 

- Samarbejdet betyder, at eleverne står med ansættelseskontrakt allerede fra starten hos virksomhederne og det har stor betydning for elevernes motivation, siger Claus Pedersen.

Veksle mellem praktik

Derudover kan eleverne veksle mellem at være i praktik på tre forskellige virksomheder, og det mener uddannelseschefen kan få en særlig positiv effekt på undervisningen. 

Industri Operatør Hardi
Læs også
Her er medicinen, der skal redde provinsen: Elever får ekstra løn og praktikplads
Industri Operatør Hardi
Læs også
Her er medicinen, der skal redde provinsen: Elever får ekstra løn og praktikplads

- Det her initiativ er godt, fordi eleverne kan med samarbejdet med virksomhederne  komme tilbage til skolen med oplevelser og erfaringer fra virksomhederne, som de kan udveksle og få en bred dialog om. På den måde højnes læringsniveauet, siger Claus Pedersen.

Der er ansøgningsfrist til uddannelsen den 17. juni. Det er virksomhederne Hardi, Haribo, Lhoist, Ardo, Viking Malt og Allsteel der står bag uddannelsen i samarbejde med CELF.


Nyhedsoverblik