755 gange for meget: Virksomhed udledte forbudt insektgift i å

Flux Water i Slagelse har fået et påbud, efter der er fundet insektgift i deres spildevand. Prøver viser store mængder af forbudt stof.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Virksomheden Flux Water i Slagelse skal med det samme stoppe udledningen af spildevand.

Sådan lød et påbud fra Slagelse Kommune i sidste uge, efter der er fundet store rester af insektgift i vandet.

Der er tale om neonikotinoider, der bruges som insektgift til at bekæmpe insekter. Stoffet menes at påvirke hjernefunktionen hos bier, og derfor er stofferne også forbudt i EU.

Flux water
Læs også
Virksomhed udledte insektgift i drikkevandet
Flux water
Læs også
Virksomhed udledte insektgift i drikkevandet

Virksomheden Flux Water ligger placeret hos Slagelses renseanlæg. Ifølge mediet Ingeniøren viser prøveresultater, at virksomheden har udledt spildevand, hvor grænseværdien for de såkaldte neonikotinoider er overskredet flere tusinde gange.

Store overskridelser

SK Forsyning har mellem 6. og 21. juni foretaget målinger ved udløbet fra Flux Water. Her må prøveresultaterne ikke overskride de vejledende grænseværdier for stofferne, kendt som Predicted No Environmental Concentration (PNEC). Det er den koncentration, hvor stoffet ikke gør skade på miljøet, skriver Ingeniøren.

quote Virksomheden får ikke lov til at genoptage spildevandsudledningen før kilden til forureningen er fundet og standset

Jette Jungsberg, afdelingsleder i Slagelse Kommune

SK Forsynings målinger ved Flux Waters udløb viste, at de forbudte insektgifte overskred PNEC-værdien med mellem 5.000 og 58.000 gange.

Læs også
Drikkevandet i fare:
Pesticidforurening truer flere små øer
Læs også
Drikkevandet i fare:
Pesticidforurening truer flere små øer

Når spildevandet løber gennem renseanlægget, bliver det blandet med andet spildevand og dermed fortyndet. Målinger fra afløbet fra renseanlægget varierer fra gang til gang, men også her viser resultaterne store overskridelser, der ligger mellem faktor 7 og 755.

Når vandet forlader renseanlægget, løber det ud i den nærliggende Tude Å. Her er koncentrationen faldet til faktor 50, da der er sket endnu en fortynding.

Påbud til Flux Water

De høje værdier af det forbudte stof, der også er fundet i Jernbjerg Å, har fået Slagelse Kommune til at give virksomheden et påbud, der gør, at de ikke indtil videre ikke må udlede spildevand til Slagelse Renseanlæg.

Påbuddet til virksomheden er givet, efter der er målt for høje værdier af stoffet, der udledes i Jernbjerg Å og videre til Tude Å.

quote Det kom som et lyn fra en klar himmel. Det er dybt ulykkeligt og en katastrofe for os

Lars Kastholm, salgsdirektør i Flux Water

-  Vi arbejder sammen med virksomheden om at finde årsagen til udledningen. Virksomheden får ikke lov til at genoptage spildevandsudledningen før kilden til forureningen er fundet og standset. Senere vil vi overveje, om der er grundlag for en politianmeldelse, lyder det fra afdelingsleder Jette Jungsberg fra Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under billedet

Spildevandet fortyndes i rensningsanlæget, men herfra er der fortsat store overskridelser af grænseværdierne.
Spildevandet fortyndes i rensningsanlæget, men herfra er der fortsat store overskridelser af grænseværdierne. Foto: TV2 ØST

- Som et lyn fra en klar himmel

Flux Water er en virksomhed, der modtager, renser og behandler industrielt spildevand på et behandlingsanlæg i Slagelse. Virksomheden ligger placeret hos Slagelses rensningsanlæg.

Prøveresultaterne og påbuddet fra Slagelse Kommune i sidste uge kom som en stor overraskelse for FLUX Waters salgsdirektør Lars Kastholm.

- Det kom som et lyn fra en klar himmel. Det er dybt ulykkeligt og en katastrofe for os, siger han til Ingeniøren.

Flux Water har nu sendt vandprøverne til analyse i Tyskland, da der ikke findes noget dansk laboratorium, der kan analysere neonikotinoider.

regioner_bedst_til_miljo1_0.jpg
Læs også
Lokal kritik:
Ansvaret for rent drikkevand flytter til Fyn og Jylland
regioner_bedst_til_miljo1_0.jpg
Læs også
Lokal kritik:
Ansvaret for rent drikkevand flytter til Fyn og Jylland

Nu venter et større rengøringsarbejde hos Flux Water mens omkring 100 tons vand skal transporteres væk som farligt affald, skriver Ingeniøren.

Slagelse Kommune har endnu ikke fundet miljømæssige konsekvenser, men det er for tidligt at sige, hvad de store mængder af neonikotinoider betyder for miljøet og for dyreliv.


Nyhedsoverblik