Virksomhed udledte insektgift i drikkevandet

Flux Water ligger sammen med Slagelse Rensningsanlæg. Foto: Google Street View - taget 2018

Slagelse Kommune har givet virksomheden Flux Water i Slagelse et påbud, efter der er fundet insektgift i spildevandet fra virksomheden.

Virksomheden Flux Water i Slagelse skal med det samme stoppe udledningen af spildevand.

Sådan lyder et påbud fra Slagelse Kommune, efter der er fundet rester af insektgift i vandet.

Der er tale om neonikotinoider, der bruges som insektgift til at bekæmpe insekter. Stoffet menes at påvirke hjernefunktionen hos bier, og forbindes med den store massedød blandt de honningproducerende insekter. Stoffet minder kemisk set meget om nikotin, men regnes angiveligt for langt mere giftigt – især for vandlevende insekter.

Giftige stoffer målt i å

Flux Water er en virksomhed, der modtager, renser og behandler industrielt spildevand på et behandlingsanlæg i Slagelse. Virksomheden ligger placeret hos Slagelses rensningsanlæg.

Påbuddet til virksomheden er givet, efter der er målt for høje værdier af stoffet, der udledes i Jernbjerg Å og videre til Tude Å.

-  Vi arbejder sammen med virksomheden om at finde årsagen til udledningen. Virksomheden får ikke lov til at genoptage spildevandsudledningen før kilden til forureningen er fundet og standset. Senere vil vi overveje, om der er grundlag for en politianmeldelse, siger afdelingsleder Jette Jungsberg fra Slagelse Kommune i en pressemeddelelse.

Ikke tilladelse

Virksomheden har ikke tilladelse til at behandle eller udlede neonikotinoider. Derfor er det heller ikke et stof, som Slagelse Kommune normalt måler efter. Måleresultatet, som nu får kommunen til at gribe ind, blev lavet i forbindelse med et EU-projekt, som har fokus på lægemidler i spildevand.

Tidligere på året har kommunen målt forhøjede niveauer uden at kunne fastslå kilden. Det var først med de nye måleresultater i sidste uge, at kommunen opdagede, at forureningen stammede fra Flux Water.

- Ud fra de oplysninger vi har nu, mener vi ikke, at der er nogen grund til at frygte for sundhedsmæssige konsekvenser. Vi har taget kontakt til Styrelsen for Patientsikkerhed og Miljøstyrelsen for at få deres vurdering af konsekvenser for miljø og sundhed, siger Jette Jungsberg.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App