Vinterens første saltbiler har været ude på danske veje

Vejdirektoratets saltbiler har i år været sendt tidligere i aktion end sidste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er stadig lidt over halvanden måned til vinteren. Men allerede nu er de første af Vejdirektoratets saltbiler blevet sendt ud for at salte de danske veje.

Natten til søndag har saltbilerne strøet salt på Svingbroen ved Næstved og på Fiskebækbroen syd for Farum. Det er første gang i denne sæson, at Vejdirektoratet sender sine saltbiler ud.

quote Dermed kom vinteren først til Sjælland i denne omgang

Vejdirektoratet

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Vejdirektoratet.

- Dermed kom vinteren først til Sjælland i denne omgang, hvilket er en ændring i forhold til sidste år, hvor det var Vendsyssel, Vesthimmerland og Himmerland, der fik den første dosis salt, skriver Vejdirektoratet i meddelelsen.

Saltbilerne blev desuden sendt tidligere i aktion end sidste år, hvor de først blev kaldt i tjeneste den 26. oktober.

En af de tidligste saltninger

Ifølge Martin Østergaard-Nielsen, pressechef i Vejdirektoratet, er weekendens saltning også en af de tidligste, hvis man kigger hen over de seneste ti år.

- Normalt plejer vi først at rykke ud med saltbilerne på den anden side af efterårsferien. Så man kan sige, at det ikke er et stort spring, men det er cirka 14 dage tidligere, end vi plejer at være på færde, siger han.

Indsatsen med både saltbiler og sneplove styres af Vejdirektoratets Vintertjeneste, der hører til i Vejdirektoratets vintervagtcentral i Aalborg.

4f93934d-c38b-47ef-acfb-7e328b70d56a_0.jpg
Læs også
Kold morgen - risiko for glatte veje
4f93934d-c38b-47ef-acfb-7e328b70d56a_0.jpg
Læs også
Kold morgen - risiko for glatte veje

Centralen er bemandet med uddannede vintervagter, som hele vinteren overvåger vej- og vejrsituationen og bekæmper glatføre på statsvejene.

Hvis vintervagten vurderer, at glatføre er opstået - eller vil opstå - sørger vintervagten for, at der bliver saltet og ryddet sne.

Bruger 58.700 tons salt

  • På en normal vinter har Vejdirektoratet udkald til saltning gennemsnitligt 107 gange, og der bliver brugt 58.700 tons salt.
     
  • Udkald til saltning betyder det antal udkald, der har været på Vejdirektoratets ruter landet over. Et udkald svarer til, at der har været kaldt ud på samtlige ruter én gang.
     
  • Vinteren i Vejdirektoratet varer fra oktober til maj, hvor Vintercentralen overvåger vejenes temperaturer hele døgnet.
     
  • Vejdirektoratet har cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove, som kan gå i aktion.

Ifølge Vejdirektoratet bliver styrelsen på en normal vinter udkaldt til saltning i gennemsnit 107 gange. Det gennemsnitlige saltforbrug ligger på 58.700 tons.

Udkald til saltning dækker over det antal udkald, der har været på Vejdirektoratets ruter landet over. Det vil sige, at ét udkald svarer til, at der har været kaldt ud på samtlige ruter én gang.

Vejdirektoratets vinter varer fra oktober til maj, hvor styrelsen overvåger vejenes temperaturer i hele døgnet.

Styrelsen ligger inde med cirka 250 saltspredere og cirka 600 sneplove, som kan blive sendt i aktion.


Nyhedsoverblik