Villum Christensen siger nej til borgmesterpost – se her hvorfor

05:32

Villum Christensen har valgt at sige nej tak til borgmesterposten i Slagelse, som det var meningen han skulle overtage fra John Dyrby i 2020. Her fortæller han nyhedsvært Anja Al-Erhayem hvorfor. Video: Tina Holst Mortensen - TV ØST

John Dyrby Paulsen (S) bliver borgmester i Slagelse to år mere, efter Villum Christensen (LA) sagde nej.

Borgerne i Slagelse kunne se frem til, at borgmesterkæden ville skifte fra John Dyrby Paulsen (S) til Villum Christensen fra Liberal Alliance fra 2020. Hvis han ønskede det.

Men det står nu klart, at det ønsker han ikke.

Torsdag meldte borgmester John Dyrby Paulsen og Villum Christensen ud, at kæden ikke vil skifte hænder efter den aftalte toårige periode.

- Der er sket det, at jeg er blevet statsrevisor i mellemtiden, lød forklaringen. Her kan du blive lidt klogere på baggrunden for, hvorfor Villum Christensen har droppet borgmester-planerne.

Havde ret til at blive borgmester

Hvorfor vil du ikke være borgmester?

- Nu har jeg jo aldrig lovet nogen, at jeg skulle være borgmester. Der står i aftalen, at jeg har ret til at bede om det. Jeg har faktisk fået en god arbejdssituation nu, hvor jeg er statsrevisor og fået nogle opgaver på rådhuset, som jeg er glad for, og derfor lavede jeg den aftale med John.

Da vi skrev aftalen, ville jeg gerne været borgmester. Men man kan jo aldrig spå om fremtiden

Villum Christensen (LA)

Har du slet ikke haft lyst til at være borgmester på noget tidspunkt?

Da vi skrev aftalen, ville jeg gerne været borgmester. Men man kan jo aldrig spå om fremtiden. Sådan som situationen er lige nu er jeg tilfreds.

Kan du fortælle, hvad der skete?

- Det er jo ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden. Men jeg kan se ind i, at nogle vil have interesse i at få ballade ud af sagen og puste til ilden. Er der noget kommunen ikke har brug for, så er det ballade.

Nogle ville prøve at udnytte det

Tænkte du, at der ville komme mere ballade af, at du sætter dig i borgmesterstolen?

- Jeg kunne i hvert fald se ind i en situation, hvor nogle ville prøve at udnytte det. Det er jeg ret overbevist om. Det er jo sådan i politik, at kan man få det til at se ud som om, der er ustabilitet i Slagelse, og man er i opposition, så er det jo en fordel for dem. Jeg synes faktisk, det går rigtig godt nu, og at jeg har et fantastisk samarbejde med John. Og det vil jeg ikke sætte over styr.

Ofrer du dine egne ambitioner for byens skyld?

- Jeg har prøvet meget i politik, men jeg har ikke prøvet at være borgmester. Derfor kunne jeg godt tænke mig at være borgmester, når muligheden bød sig. Men sådan som situationen er nu, er det med ærligt hjerte, at jeg synes ikke kommunen har brug for mere blæst om den situation.

Der bliver jo blæst alligevel ved, at du trækker dig. På hvilket tidspunkt besluttede du dig for, at du ikke vil være borgmester?

Det er vel fair nok at komme efter moden overvejelse til det resultat, at man tror, det er bedst for byen. Det er jeg helt sikker på, det er.

Artiklen fortsætter under videoen.

02:52

Sådan her lød det, da borgmesteraftalen blev præsenteret.

Luk video

Det var noget, Venstre arrangerede

Er det frygten for vælgernes reaktion, der får dig til at sige nej?

- Det er i hvert fald en overvejelse, der går på, at en lille flamme hurtigt kan blive pust op til en stor ild, som er svær at overskue.

Var det for hård kost at opleve demonstrationer og vælgernes vrede mod dig. Tænkte du, at det kan du ikke stå igennem igen?

- Det var jo ikke vælgerne. Det var noget, Venstre arrangerede. Sådan er spillet jo bare, og det er selvfølgelig ikke rart. Alt påvirker jo én på kryds og tværs.

Det er i hvert fald en overvejelse, der går på, at en lille flamme hurtigt kan blive pust op til en stor ild, som er svær at overskue

Villum Christensen (LA)

Kunne være blevet første LA-borgmester 

Du kunne være blevet den første Liberal Alliance-borgmester nogensinde. Er det skidt for partiet, at du ikke påtager dig opgaven?

- Jeg er da sikker på, at der er nogen i partiet, der synes, det ville være rigtig godt, hvis vi fik en borgmester. Det er jeg overbevist om.

Har du talt med landsledelsen i Liberal Alliance om beslutningen?

- Jeg har på et tidspunkt luftet, hvordan det kunne ende.

Hvad sagde de til det?

- De tog det til efterretning. Det er da noget, jeg selv får lov til at bestemme.

Fantastisk samarbejde med John Dyrby

Har det reelt været besluttet meget tidligt i forløbet?

- Det er jo ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden. Men det var i sidste weekend, tror jeg, at jeg lavede den endelige aftale med John Dyrby.

Vi har jo et fantastisk samarbejde, og det kan vi fortsætte med. Så det tror jeg, han er rigtig glad for

Villum Christensen (LA)

Hvornår lavede du den endelig aftale med dig selv?

- Det kan jeg ikke sige noget om. Det er noget, der modnes, og når man nærmer sig, og man skal tage stilling til det, går man i dialog om tingene.

Hvad siger John Dyrby Paulsen til din beslutning?

Vi har jo et fantastisk samarbejde, og det kan vi fortsætte med. Så det tror jeg, han er rigtig glad for.

Artiklen fortsætter under videoen.

01:31

Sådan her reagerede vælgerne på udmeldingen fra Villum Christensen og John Dyrby Paulsen. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Luk video

Forhindrede lodtrækning og Stén Knuth i at blive borgmester

Er der noget, du fortryder ved den her proces, hvis du ser tilbage?

I forhold til at vi kunne ende i en lodtrækning om borgmesterposten, så synes jeg egentlig, det var en okay aftale. Det var jo meget kompliceret, i og med at Venstre for åben mikrofon fortalte hele Danmarks befolkning, at de ikke ville konstituere sig med mig. John Dyrby kommer ind til mig på senere på aftenen og spørger mig, om jeg vil være med. På det tidspunkt var der 17 mandater bag ham. Så hopper Radikale om natten, og så får jeg en kattepine. Så hedder det 16/15. Alt det der er jo ikke til at forudsige.

Du forhindrede i hvert faldt, at Stén Knuth fra Venstre blev borgmester. Var det prisen værd?

- Han havde jo selv sagt, at han ikke vil være borgmester. Han har også efterfølgende sagt, at han ikke ville være borgmester på mit mandat. Så det har sådan set været ude af mine hænder.

Nu ligger det fast, du ikke får borgmesterposten. Hvad går du glip af?

- Jeg går glip af ikke at sidde for enden af bordet. Det har jeg prøvet før i mit liv i andre jobs, så det gør ikke spor.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App