Fire politikere går sammen: Vil have nyt universitet til Sjælland

Fire lokale politikere er gået sammen på tværs af deres partier for at fremme den langsigtede udvikling af Sjælland uden for København.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En DF’er, en socialdemokrat, en venstremand og en radikal er gået sammen i en ny alliance.

De vil sikre udviklingen af Sjælland som region, og derfor er de blevet enige om syv mål for Sjælland, som de vil arbejde på at få gennemført, hvis de kommer til at sidde i folketinget efter valget den 5. juni. Et af målene er at få et helt nyt universitet til Sjælland.

marcus_knuth_valgkamp.jpg
Læs også
Eksperter: Politikeres lokale valgløfter glemmes efter valget
marcus_knuth_valgkamp.jpg
Læs også
Eksperter: Politikeres lokale valgløfter glemmes efter valget

Det er Zenia Stampe (R), Merete Dea Larsen (DF), Morten Dahlin (V) og Kaare Dybvad (S), der er blevet enige om de syv mål for udviklingen af området, og de er gået sammen for at holde hinanden fast på, at der skal føres politik på Christiansborg, der udvikler Sjælland.  

- Det er syv mål for forskellige politikker om, hvordan vi skal udvikle Region Sjælland, og hvordan vi kommer ud af nogle af de langsigtede problemer, vi har haft med lavt uddannelsesniveau og generelt færre private arbejdspladser, end man har i mange andre landsdele, forklarer Kaare Dybvad.

- Hvis de syv punkter bliver gennemført, så gør det en klar forskel for borgerne i Region Sjælland i forhold til den langsigtede udvikling, siger han.

Et ægte sjællandsk universitet

Øverst på listen står målet om det, de fire politikere kalder et ægte sjællandsk universitet, der skal sikre kvalificeret arbejdskraft til de sjællandske arbejdspladser.

Kaare Dybvad peger på, at der er mange virksomheder i Region Sjælland, der har problemer med at finde danske medarbejdere med de rigtige kvalifikationer. Han nævner blandt andet Howden og Novenco i Næstved, som virksomheder i regionen, der har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft i lokalområdet.

De syv sjællandske mål:

1. Et ægte sjællandsk universitet

Der skal oprettes et nyt universitet, der kan sørge for kvalificeret arbejdskraft til virksomheder og den offentlige sektor i Region Sjælland.

 

2. Stærkere sjællandsk kulturliv

Copenhagen Phil skal skifte navn til Sjællands Symfoniorkester og flytte deres hovedaktiviteter til Roskilde, så det ligger midt i det område, det betjener. Orkestret skal ligestilles økonomisk med de øvrige landsdelsorkestre.

 

3. Bedre sjællandsk infrastruktur

Der skal anlægges motorvej til Kalundborg og på strækningen Næstved-Rønnede-Slagelse-Kalundborg.

 

4. Hurtigere sjællandsk bredbånd

I et offentligt-privat samarbejde mellem staten og en privataktør skal der rulles bredbånd u d til de Sjællandske husstande.

 

5. Nært sjællandsk politi

Der skal mere politi tæt på borgerne herunder fuld bemanding af stationerne i Ringsted og Kalundborg.

 

6. Hyppigere sjællandske togafgange

Der skal indføres 20 minutters drift på togstationerne på Nordvest-banen og mellem Roskilde og Næstved.

 

7. Flere sjællandske arbejdspladser  

Flytning eller nyetablering af mindst 1.000 nye statslige arbejdspladser i regionen.

- Når de skal bruge ingeniører, så har de enormt svært ved at få dem fra København, fordi de ikke er blevet uddannet lokalt. Det betyder, at virksomhederne i stedet ansætter ingeniører i udlandet, ikke fordi det er billigere, men fordi de kan få ingeniører i for eksempel Italien, og det kan de ikke i Danmark, siger han.

Region Sjælland har egentlig et universitet i form af RUC, som ligger i Trekroner i det østlige Roskilde. Men tidligere opgørelser har vist, at opå mod 80-90 procent af universitetets studerende bor i hovedstadsområdet og altså ikke i Region Sjælland.

Det er blandt andet erfaringer fra Sverige, der har inspireret til målet om at få et sjællandsk universitet. I Småland i det sydlige Sverige har man for eksempel et universitet, der har afdelinger i flere forskellige byer.

Læs også
Lokale politikere på charmeoffensiv: Småøerne skal styrkes
Læs også
Lokale politikere på charmeoffensiv: Småøerne skal styrkes

- Den model fungerer ret godt i Sverige og er med til at sikre, at virksomhederne får mere kvalificeret arbejdskraft, og at den offentlige sektor får den arbejdskraft, de skal bruge for at holde et højt niveau. Det er det, som vi egentlig kan se noget musik i også at gøre i Danmark, siger Kaare Dybvad.

Zenia Stampe, Merete Dea Larsen og Kaare Dybvad sidder allerede i Folketinget, mens Morten Dahlin, der sidder i byrådet i Greve, håber på en plads på Christiansborg efter valget.


Nyhedsoverblik