Viceborgmester om eskalerende bandekonflikt: Vi holder særligt øje med de unge

Der bliver holdt særligt øje med de unge i Guldborgsund Kommune, oplyser viceborgmester René Christensen, der er klar til at indføre visitationszoner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Bandekonflikten er blusset op i Guldborgsund Kommune, hvor bander kæmper om det kriminelle marked i området.

Hen over weekenden rykkede betjente fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi blandt andet ud til et masseslagsmål i Nykøbing Falster, hvor grupperinger i miljøet stødte sammen og sloges med slagvåben. Det endte i flere anholdelser.

Natten til tirsdag blev der skudt mod en kiosk på Vestergade i Sakskøbing, hvilket politiet vurderede til at hænge sammen med den verseredende bandekonflikt.

quote Vi har en meget stor opgave med at sikre, at de ikke får noget rekrutteringsgrundlag i Guldborgsund Kommune. Det skal vi tage meget alvorligt

René Christensen (DF), viceborgmester i Guldborgsund Kommune

- Det er noget, som vi absolut ikke ønsker i vores kommune, og vi vil gøre alt for, at det forsvinder igen, siger viceborgmester René Christensen (DF) til TV ØST.

- Som kommune skal vi ikke efterforske, vi skal i stedet forebygge, tilføjer han.

Ifølge viceborgmesteren kommer en stor del af bandemedlemmerne ikke fra Guldborgsund Kommune og flere er over 18 år, hvilket gør det svært for kommunen at komme i kontakt med medlemmerne og på den måde forsøge at stoppe tilstrømningen til banderne.

- Vi har en meget stor opgave med at sikre, at de ikke får noget rekrutteringsgrundlag i Guldborgsund Kommune. Det skal vi tage meget alvorligt, siger René Christensen.

Fokus på hele familien

Gennem et fælleskommunalt samarbejde forsøger ansatte i kommunen at komme i kontakt med de unge i risikogruppen og deres familie.

- På den måde kan vi have fokus på hele familien, for nogle gange kan det også være andre udfordringer, der får dem til at søge fællesskaber i banderne, siger René Christensen og tilføjer: 

kim kliver emilie meng
Læs også
Politiinspektør om bandeskyderi: Det har ulmet længe
kim kliver emilie meng
Læs også
Politiinspektør om bandeskyderi: Det har ulmet længe

- Vi skal særligt være opmærksomme på unge, der har tendens til at blive tiltrukket af de her bander. Vi har meget nemt ved at gøre noget ved dem, der er under 18 år. Men det bliver meget sværere, når de er over 18 år, for så overgår det meget til politiet.

Der er ifølge viceborgmesteren desuden ikke nogen tvivl om, at konflikten mellem banderne er eskaleret.

- Alting eskalerer, når man går fra, at der ikke bliver skudt til, at der bliver skudt, siger han.

DF klar til visitationszoner

Med den nuværende bandekonflikt er René Christensen åben for at indføre lokale visitationszoner, hvor politiet uden en konkret mistanke om at et strafbart forhold, kan visitere borgere og undersøge tøj og tasker. 

- Det er politiet, der afgør, om der skal indføres visitationszoner. Min egen personlige mening er, at hvis politiet kommer og foreslår visitationszoner i eksempelvis Sakskøbing omkring kiosken, så ville jeg sige ja til det med det samme uden at blinke med øjnene. Politiet skal have alle de redskaber, der er mulige for at dæmme op for det her. Vi skal have dem (banderne red.) ud af Guldborgsund Kommune så hurtigt som muligt, siger René Christensen.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi ønsker man dog ikke at kommentere mulige visitationszoner.

- Den dialog, vi har med kommunen, tager vi internt, siger Kim Kliver, politiinspektør hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, til TV ØST.

Der er trygt i kommunen

På trods af de seneste episoder i kommunen vurderer viceborgmesteren, at man som borger stadig kan føle sig tryg.

- Banderne kæmper formodentligt om hashmarkedet, og det kæmper de med hinanden om. Så hvis man ikke er en del af det, så skal man ikke føle sig utryg, siger René Christensen.

Han fremhæver ligeledes gårsdagens episode, hvor politiet meget hurtigt rykkede ud til et muligt skyderi på Nordfalster.

- Der var meget hurtigt mange politibiler til stede, så man kan bestemt føle sig tryg ved, at politiet får sat de her banditter bag lås og slå, sådan så vi kan komme tilbage til normale forhold igen, siger René Christensen.

Politiet ved endnu ikke, om skyderiet på Nordfalster kan hænge sammen med den rivalisering mellem to bander, som natten til tirsdag udløste et skyderi mod kiosken i Sakskøbing. 

Gense indslaget: Bandekonflikten optrappes igen på Lolland og Falster, efter der i nat blev affyret skud mod en kiosk i Sakskøbing. Politiet mener, skudepisoden har sammehæng med en konflikt mellem grupperne Mongols og Satudarah.

Nyhedsoverblik