Tonen er blevet grovere: Det er en uacceptabel udvikling, mener fagforening

En ny undersøgelse viser, at tonen er blevet grovere. Det bekræfter Fagforeningen HK, der kræver handling.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre ud af fire danskere mener, at tonen mellem folk i det offentlige rum er blevet grovere de senere år. Det viser en helt ny megafonundersøgelse.

Undersøgelsen kommer ikke bag på Fagforeningen HK, der igennem deres medlemmer flere gange er blevet gjort opmærksom på den grove tone.

- Der er flere og flere af dem, der har med kunder at gøre, der oplever rigtige ubehagelige episoder. Over de sidste par år er det blevet værre, og det skal vi have gjort noget ved, siger næstformand i HK, Martin Rasmussen.

Grov tone er et stort problem

En undersøgelse foretaget af HK viser, at mange oplever en hård og grov tone, når de er på arbejdet.

93 procent af de butiksansatte har oplevet, at en kunde har talt grimt til dem eller chikaneret dem, mens 11 procent har været udsat for et fysisk overfald.

Og 58,5 procent af de ansatte på jobcentre på Sjælland har oplevet nedladende, ubehagelige eller skræmmende bemærkninger fra borgere.

Ifølge HK's næstformand Martin Rasmussen er den grove tone kammet over. Han kalder udviklingen "uacceptabel".
Ifølge HK's næstformand Martin Rasmussen er den grove tone kammet over. Han kalder udviklingen "uacceptabel". Foto: TV 2

- Jeg blev en gang truet på livet af en kunde, der ikke kunne få en vare til en pris, han havde set i butikkens tilbudsavis. Det, han ikke havde set, var, at tilbuddet var over en måned gammelt. Efter jeg flere gange havde forklaret ham, at det ikke var muligt for mig at give ham tilbuddet, begyndte han at true mig og sagde, at når jeg fik fri, så stod han og ventede på mig ved personaleindgangen, skriver en af de butiksansatte, der har deltaget i undersøgelsen.

- Jeg er både blevet truet på livet, blevet råbt og skreget af. Det er ofte fordi, man ikke er enig med kunden, men man skal bare forholde sig roligt, så plejer det at gå, skriver en anden butiksansat.

HK: Uacceptabel udvikling

Ifølge fagforeningen HK er tonen kammet over.

- Det er simpelthen en helt uacceptabel udvikling, det er rigtigt vigtigt, der bliver gjort noget siger Martin Rasmussen og fortsætter:

- Vi bliver nødt til som borgere at se hinanden dybt i øjnene og sige, det er ikke okay at gå rundt og true hinanden, og kalde hinanden det mest utrolige på sociale medier, det skal vi simpelthen lave om på, fastslår han.

Men skal jeres medlemmer ikke kunne tage verbale overfusninger?

- Vores medlemmer skal kunne tåle, at man en gang imellem er utilfreds med nogle af de ting, men at true dem og være direkte ubehagelige og grove, det skal de aldrig nogensinde acceptere, fastslår Martin Rasmussen.

Den hårde tone findes især på sociale medier. Se her, hvordan det opleves for en lærer, en betjent, en landmand og en sygeplejerske:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik