Vi frygter indbrud: Nabohjælp og lokale ildsjæle hjælper

Hvis der er noget, der kan gøre os danskere utrygge, er det indbrud. Men en ting, der hjælper mod indbrud er nabohjælp, viser en ny undersøgelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Selv om Danmark er et trygt og godt land at leve i, så er der altså én ting, der kan gøre os utrygge.

Nemlig indbrud.

TrygFondens Tryghedsmåling viser, at hver fjerde dansker frygter at blive udsat for indbrud i deres private hjem. 

Men én ting, der fungerer er nabohjælp, konkluderer undersøgelsen. Siden 2011 har DKR og TrygFonden samarbejdet om at reducere antallet af indbrud i landet. Og her har nabohjælpsordningen været helt central. 

quote Foreløbigt er 200.000 danske husstande blevet nabohjælpere, og der kommer løbende flere til

Henrik Dam, formand for DKR

- Foreløbigt er 200.000 danske husstande blevet nabohjælpere, og der kommer løbende flere til. De hjælper naboerne med at holde ”liv i hjemmet”, når de ikke er hjemme ved for eksempel at tømme postkassen, fylde skraldespanden, stille ens bil eller cykel foran huset og rydde sne. Danskerne er således allerede i gang med at hjælpe hinanden med at undgå indbrud, forklarer Henrik Dam, formand for DKR i en pressemeddelelse.

Et skilt virker ikke

Af rapporten fremgår det, at det er de aktive handlinger, som virker. Et skilt eller klistermærke har ingen effekt mod tyven. Det er derimod dét, at man holder øje, er opmærksom, henvender sig til fremmede med høflige forespørgsler, om man kan hjælpe med noget og så videre. 

Noget, som vi her i regionen også har set gavn af. 

I 2015 medvirkede en opmærksom nabo i Ringsted til, at politiet kunne anholde en indbrudstyv, inden han nåede at forlade ejendommen. 

111031_Nabohjaelp.jpg
Læs også
Nabohjælpen hjælper i Ringsted
111031_Nabohjaelp.jpg
Læs også
Nabohjælpen hjælper i Ringsted

Samtidig kunne Midt- og Vestsjællands Politi fortælle, at indbrud i politikredsen fra den 20. december 2016 og den 3. januar 2017 i området var faldet med hele 59 procent. Og det er altså nabohjælpen, der viser sin brugbare side. 

- Vi har igennem det seneste års tid arbejdet målrettet på at udbygge samarbejdet med borgerne, således at der i dag er en fin balance mellem politiets arbejde og borgernes egen indsats på dette område, lød det fra Michael Fl. Rasmussen, politiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi dengang.

quote Vi har igennem det seneste års tid arbejdet målrettet på at udbygge samarbejdet med borgerne

Michael Fl. Rasmussen, politiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi

Borgerværn og lokale ildsjæle

Men der er også de lokale ildsjæle, som rapporten påpeger. Flere steder oplever man lokale, uformelle netværk og foreninger i boligområder, som spiller en rolle i forhold til at styrke nærmiljøets sammenhold og forebygge mod indbrud.

Senest har TV ØST kunnet fortælle om borgerne i Svebølle, der efter en række indbrud nu tyet til de sociale medier. Her har de oprettet et lokalt borgerværn på Facebook, hvor de advarer hinanden om mistænkelige hændelser. 

Læs også
Digitalt naboværn skal styrke trygheden i lokalmiljøet
Læs også
Digitalt naboværn skal styrke trygheden i lokalmiljøet

En af årsagerne er blandt andet, at politiet ikke nødvendigvis kommer så meget ud i de små lokalsamfund, og derfor er borgerne nu begyndt selv at holde øje.

Og netop fordi politiet ikke kan være alle vegne på én gang, så hilser de også naboværnsinitiativer som det i Svebølle velkomment.

- Det har vi intet imod. Det fungerer jo som en form for udvidet nabohjælp, og så længe man bare holder øje og kontakter politiet, hvis det er nødvendigt, så er det helt fint med os, lød det fra Carsten Andersen, Kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi. 

- Det vigtigste er, at borgerne ikke begynder at agere politi. Det er derfor, vi er her.

Råd til nabohjælp

  • Tømme postkassen/sørge for, at der ikke stikker post ud af brevsprækken
  • Fylde affald i affaldsposen
  • Slå græsplænen/skovle sne
  • Parkere bilen og cyklen foran huset eller i carporten
  • Hænge vasketøj på tørresnoren
  • Rode med legetøj eller lignende i haven

Kilde: DKR og TrygFonden: Sådan bekæmper vi mest effektivt indbrud

 


Nyhedsoverblik