Verdensberømt norsk maler rykker ind på museum – var nær ven med lokal digter

En norsk maler og en digter, født og opvokset i Nakskov, havde mere tilfælles, end man troede. Det viser udstillingen Munch og Goldstein på Fuglsang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Fuglsang Kunstmuseum slog fredag dørene op til en enestående privatsamling af Edvard Munchs værker.

- Det er kæmpestort. Det er så vidt, vi ved første gang, vi viser Edvard Munch i vores del af Danmark, siger Anne Højer Petersen, museumsdirektør på Fuglsang Kunstmuseum.

Dronning besøger Fuglsang
Læs også
Se billeder: Dronningen åbnede udstilling på Fuglsang Kunstmuseum
Dronning besøger Fuglsang
Læs også
Se billeder: Dronningen åbnede udstilling på Fuglsang Kunstmuseum

quote Det er så vidt, vi ved første gang, vi viser Edvard Munch i vores del af Danmark

Anne Højer Petersen, museumsdirektør på Fuglsang Kunstmuseum

- Det er første gang, vi har en international sværvægter på besøg på Fuglsang Museum, og vi tror også, det er første gang, Danmark stifter bekendtskab med digteren Emanuel Goldstein, som er født og opvokset i Nakskov, siger Anne Højer Petersen.

Lyser op på verdenskunstens stjernehimmel

Udstillingen består af en lang række værker af Edvard Munch, som er privatejet.

- Det er et særligt lykketræf, at nogle har turde betro os det, der er en privatsamling. Det er dejligt at kunne glæde andre med den i en periode, end at have den hjemme på de private vægge. Det er en stor gestus og tillidserklæring til os, siger museumsdirektør Anne Højer Petersen.

 
  Foto: Arkivfoto

quote Han (Emanuel Goldstein, red.) har tilsyneladende en meget mere afgørende betydning, end forskning hidtil har vist

Anne Højer Petersen, museumsdirektør på Fuglsang Kunstmuseum

Museumsdirektøren tror, at udstillingen kommer til at trække mange kunstinteresserede gæster til Lolland:

- Hvis man skal måle efter i dag, som er først udstillingsdag, så går det meget godt. Nu har vi også fået lidt hjælp fra vejret. Men der har været en del foromtale af udstillingen allerede, fordi der er mange, som kender lidt til kunst, og hvis man gør det, så er Edvard Munch én af dem, der lyser op på verdenskunstens stjernehimmel.

Læs også
Verdensberømt kunstner rykker til Falster - kom til Danmark som bådflygtning
Læs også
Verdensberømt kunstner rykker til Falster - kom til Danmark som bådflygtning
 
  Foto: Arkivfoto

Et venskab og et kunstnerisk slægtskab

Særudstillingen Munch og Goldstein. Intense linjer fortæller historien om det livslange venskab mellem den verdensberømte norske kunstner og den hidtil ukendte digter Emanuel Goldstein fra Lolland.

- Han (Emanuel Goldstein, red.) har tilsyneladende en meget mere afgørende betydning, end forskning hidtil har vist, og det er det, vi afdækker her i udstillingen og i den bog, vi udgiver sammen, siger Anne Højer Petersen.

- Vi har på væggen en fortælling med de overlap, der er imellem de to kunstnere i en periode på 30 år, siger museumsdirektøren.
- Vi har på væggen en fortælling med de overlap, der er imellem de to kunstnere i en periode på 30 år, siger museumsdirektøren. Foto: Arkivfoto

- Vi har på væggen en fortælling med de overlap, der er imellem de to kunstnere i en periode på 30 år. Så det er ikke et enkelt møde, vi puster op til noget. Det er faktisk et venskab og et kunstnerisk slægtskab, der står på indtil Goldstein, dør i 21, så det er over 30 års venskab og en ihærdig brevudveksling.

Læs mere om udstillingen her.


Nyhedsoverblik