Verdens første havmøllepark ved Lolland går på pension

For 25 år siden blev verdens første havmøllepark opført i Vindeby ved Lolland. Nu har DONG Energy besluttet at tage parken ned.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er 25 år siden, at verdens første havmøllepark blev opført tæt på land i det lave vand ud for Vindeby ved Lolland. 

Men nu har DONG Energy, der ejer og driver parken, besluttet at tage Vindeby Havmøllepark ned. 

- Vindeby er i sandkassestørrelse sammenlignet med de gigantprojekter, der er i færd med at blive realiseret i Nordeuropa, men uden erfaringerne fra verdens første havmøllepark ville vi ikke have været, hvor vi er i dag. Vi kan godt tillade os at sige, at havmølleindustriens vugge stod i Vindeby, og at industrien blev grundlagt her, siger Leif Winther, der er ansvarlig for DONG Energy's danske havmølleparker, i en pressemeddelelse. 

Skal skilles fuldstændigt ad

Havmøller ved Vindeby blev stillet op i 1991. Her blev de løftet på plads i ét stykke, men når møllerne skal tages ned her i marts måned vil vinger, nacelle og tårn blive afmonteret og taget ned enkeltvis. 

Alle møllekomponenter og fundamenter bringes til land i Nyborg Havn, hvor komponenterne i videst muligt omfang vil blive genanvendt som reservedele til andre møller. De komponenter, der ikke direkte kan genbruges, vil blive fragtet til et certificeret genindvindingsfirma.

Vindeby Havmøllepark har produceret 243 GWh strøm i de 25 år, den har ligget i vandkanten. Det svarer til, hvad syv af nutidens største havmøller kan producere på et enkelt år. 


Nyhedsoverblik