Venstremand kritiserer valgfolder på arabisk: Det er et rigtig dårligt signal

En socialdemokratisk kandidat til regionsrådsvalget har fået oversat sin valgfolder til arabisk. Det sender et forkert signal, lyder det fra Venstre.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vælg sundhed – stem på Rask.

Sådan står der på en valgfolder, som Kirsten Rask (S), kandidat til regionsrådsvalget i Region Sjælland, står bag.

Valgfolderen har fået Venstrekandidat til regionsrådet og 2. viceborgmester i Odsherred Kommune, Morten Egeskov, til at reagere. Egentlig ikke fordi der står noget opsigtsvækkende på den, men fordi Kirsten Rask har fået oversat sin folder til arabisk. Det sender nemlig et forkert signal, mener venstremanden.

- Det er et rigtig dårligt signal i forhold til integration. Både overfor dem, der på den her måde får indtryk af, at de ikke behøver at anstrenge sig for at lære dansk, for vi kommer og hjælper dem. Men også for dem, der har gjort en indsats og allerede kan snakke dansk, siger Morten Egeskov (V) til TV ØST. 

Vil ikke gå imod integrationen

Kirsten Rask fortæller selv, at hun ud af omkring 5.000 valgfoldere har fået lavet godt 100 på arabisk. Og hun kan ikke se, hvad problemet skulle være. Hun fik folderen produceret, fordi hun har en arabisktalende kollega, og de blev sammen enige om, at det også kunne være sjovt at lave folderen på arabisk.

quote Det er et rigtig dårligt signal i forhold til integration overfor dem, der på den her måde får indtryk af, at de ikke behøver at anstrenge sig for at lære dansk

Morten Egeskov (V), regionsrådskandidat

- Man skal kun have boet her i tre år for at stemme til regionsrådsvalget, og jeg mener, at det er vigtigt, at alle kan deltage i demokratiet. Vi er mange forskellige mennesker i Danmark, siger Kirsten Rask og fortsætter:

- Men der ligger i andet i det, end at jeg ville prøve at gøre det på en lidt anden måde. For to valg siden fik jeg én, jeg kender, til at lave min folder med blindeskrift. Det er ikke, fordi jeg vil gå imod integrationen, for selvfølgelig er det vigtigt at lære dansk, når man bor i Danmark.

Kritik af spidskandidat

På bagsiden af Kirsten Rasks folder finder man et billede af partiets spidskandidat til formandsposten i Region Sjælland, Heino Knudsen (S). Det er også problematisk, mener Morten Egeskov.

- Hvis Heino Knudsen bliver regionsrådsformand, så skal han ud at være arbejdsgiver for mange tusind ansatte og fortælle dem, at forudsætningen for at arbejde i sundhedsvæsnet, er, at man kan snakke dansk. Men med det her kan man deltage i det mest grundlæggende i et demokrati, et valg, uden at kunne et ord dansk, siger han.

quote For to valg siden fik jeg én, jeg kender, til at lave min folder med blindeskrift. Det er ikke, fordi jeg vil gå imod integrationen

Kirsten Rask (S), regionsrådskandidat

- Det synes jeg er lidt selvmodsigende, tilføjer han.

Kirsten Rask understreger overfor TV ØST, at Heino Knudsen ikke har noget med valgfolderen at gøre. Det er hende alene, der har taget beslutningen om at lave dem. Og den beslutning forsvarer spidskandidaten.

- Hvis vi isolerer folk, der ikke kan dansk i dag, så får vi dem aldrig integreret. Det stigmatiserer en gruppe, siger Heino Knudsen til TV ØST.

Må opsøge dem på gaden

Han er dog også helt enig i, at man selvfølgelig skal lære at tale dansk, når man bor i Danmark.

quote Det er uomtvisteligt, at de skal lære dansk. Det er klart. Men dem, der ikke kan det lige nu, de har også stemmeret

Heino Knudsen (S), spidskandidat til regionsrådsvalget

- Det er uomtvisteligt, at de skal lære dansk. Det er klart. Men dem, der ikke kan det lige nu, de har også stemmeret. Det er bestemt ved lov. Og de kan også få brug for det sundhedsvæsen, som vi repræsenterer. Derfor er det væsentligt at henvende sig til dem også, siger han.

Men Morten Egeskov mener altså, at hvis man vil have fat i dem, der ikke kan dansk for at få dem til at stemme, så må man opsøge dem fysisk.

- Så må man snakke med den direkte. Der er folk nok på gaderne. Jeg synes, man skader demokratiet, hvis tingene bare bliver serveret. Så er der ingen grund til at gøre en indsats, siger han. 


Nyhedsoverblik