Venstre vil hæve prisen på en pakke cigaretter

Statsminister Lars Løkke Rasmussen melder ud, at han vil gå til valg på at hæve afgiften på tobak. Foto: TV2 ØST/Grafik

Stød til folketingskandidater under debat, højere priser på tobak og mystisk hærværk på valgplakater. Det er tid til dagens politiske overblik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tog pludselig ordet i Folketingssalen.

Partifæller, venner fra regeringen og de politiske modstandere kiggede straks op fra deres mobil og lyttede nøje efter statsministeren, der fra talerstolen indledte en længere tale med at berører økonomisk politik, udenrigspolitik og EU.

Men så skete det.

Midt i talen kom nyheden, som de fleste danskere, journalister og ikke mindst politikere havde ventet længe på. Lars Løkke Rasmussen (V) erklærede, at der udskrives valg til Folketinget på grundlovsdag den 5. juni.

Nu har den historisk lange valgkamp været i gang en uge, og det kan være svært at bevare overblikket. Men bare rolig. Hvis du bare læser videre, så har TV2 ØST sørget for det politiske overblik i den hektiske valgkamp.

Statsministeren varsler højere priser på cigaretter

Vi begynder ved at tænde op under rygedebatten, der også har fyldt meget blandt kommunerne i TV2 ØSTs sendeområde.

Toppen i Venstre har længe holdt sig tilbage i debatten om at hæve priserne på cigaretter på grund af intern uenighed i regeringen.

Jeg mener, at man skal have tillid til, at folk godt kan styre deres eget liv

Anders Samuelsen (LA), partileder

Men nu melder statsminister Lars Løkke Rasmussen ud, at han vil gå til valg på at hæve afgiften på tobak, skriver Jyllands-Posten.

Statsministeren kan dog ikke oplyse, hvor meget en pakke cigaretter bør koste.

Regeringspartneren Liberal Alliance er imod at øge afgiften, Dansk Folkeparti vil lade den stige i takt med inflationen, mens Det Konservative Folkeparti vil hæve prisen på en pakke fra omkring 40 kroner til 60 kroner.

Det skal en pakke cigaretter koste

Her er et overblik over, hvad Folketingets partier mener, at en pakke cigaretter skal koste:

 

Har ikke lagt sig fast på en pris:

 • Venstre har tidligere afvist at hæve prisen på tobak, men søndag sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et vælgermøde, at Venstre ønsker at hæve prisen på cigaretter. Han afviste at sige præcist, hvad en pakke cigaretter skal koste.
   
 • Socialdemokratiet har meldt sig klar til at hæve afgifterne, men har ikke lagt sig fast på, hvad en pakke cigaretter skal koste. Det er dog for meget at hæve prisen til 60 kroner, som mange partier i oppositionen som minimum ønsker.

 

Ønsker ikke at hæve afgifterne:

 • Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Klaus Riskær Pedersen.

 

Ønsker at hæve prisen til omkring 50 kroner:

 • Dansk Folkeparti vil lade cigaretpriserne stige i takt med inflationen. Partiet foreslog under forhandlingerne om sundhedsreformen en prisstigning på syv-otte kroner.
   
 • SF vil gerne være med til at hæve cigaretprisen, og i starten af året lød det fra partiet, at en pakke cigaretter skal koste 50 kroner.

 

Ønsker at hæve prisen til omkring 60 kroner:

 • Det Konservative Folkeparti har længe ønsket at hæve prisen på en pakke cigaretter til 60 kroner. Det vil Enhedslisten også. Partiet ønsker at fordoble den nuværende afgift, hvilket vil betyde en pris på cirka 60 kroner. En højere pris vil få en social slagside, mener partiet.

 

Ønsker at hæve prisen mere end 60 kroner:

 • Alternativet vil hæve prisen til 80 kroner, mens De Radikale mener, at en pakke cigaretter skal koste 90 kroner. Kristendemokraterne ønsker en norsk model for afgifter. I Norge koster en pakke cigaretter cirka 90 kroner.

 

Kilder: Jyllands-Posten, Ritzau, DR.

Se mere

Anders Samuelsen, partileder i Liberal Alliance, er ikke begejstret for statsministerens udmelding.

- Det er endnu et eksempel på, at vi vil prøve at detailregulere borgernes hverdag ved for eksempel at hæve prisen på tobak. Jeg mener, at man skal have tillid til, at folk godt kan styre deres eget liv, siger han til Ritzau.

I oppositionen ønsker alle partier bortset fra Socialdemokratiet, at en pakke cigaretter skal koste 60 kroner eller mere.

Antallet af rygere er steget for første gang i 20 år. I dag ryger 23 procent af danskerne dagligt eller lejlighedsvist ifølge Sundhedsstyrelsen.

Folketingskandidater får stød under valgdebat

Nu er det blevet tid til et glas ananas i egen juice.

Det er et latterligt koncept, der tager den politiske debat ned på et niveau, hvor den ikke hører til

Morten Dahlin (V), stiller op i Sjællands Storkreds

TV2 ØST er nemlig kommet i de landsdækkende mediers fokus, efter tv-stationens nye ungdomsredaktion, KRAS, har tilbudt flere folketingsmandater at deltag i en valgdebat, hvor de kan få stød. En debat, som skal sendes på ungdomsediet KRAS' Facebook-side.

Hvis de deltagende politikere i debatten afbryder hinanden, taler i floskler eller går efter modstanderne personligt, så resulterer det i et elektrisk stød.

Sådan lyder konceptet for den politiske debat, der vises live 30. maj, forud for folketingsvalget. Formålet er at nå de unge seere, der er sjældne gæster i den politiske samtale.

Artiklen fortsætter under Facebook-opslaget.

Men konceptet har fået Venstre-kandidaten Morten Dahlin, der skulle have repræsenteret sit parti, til at trække sig fra debatten, skriver Berlingske.

- Det er et latterligt koncept, der tager den politiske debat ned på et niveau, hvor den ikke hører til, siger Morten Dahlin til avisen og kalder formatet en hån mod den politiske samtale.

- Der er mange andre måder, man kan lave politisk debat sjovt og anderledes og interessant på, end ved at give folk stød på live-tv, udtaler han til avisen.

Debatten foregår mellem kandidater, der stiller op i Sjællands Storkreds. De udstyres inden debatten med stødarmbånd, som vil give forholdsvis milde stød, oplyser KRAS i invitationen. Det er den 21-årige influencer Mads Marius, der beslutter, hvornår og hvem der skal have stød.

Hos TV2 Øst forklarer nyhedschef Anders Riisgaard, at konceptet er et forsøg på at facilitere en ny slags debat, der taler til yngre vælgere.

- Der bliver lagt få regler ned, blandt andet at man ikke må afbryde hinanden, og så kan man ellers have en fuldstændig saglig debat - med det her sjove twist, at hvis man bryder reglerne, så får man et lille rap over nallerne, siger Anders Riisgaard til Berlingske.

Skal dit barn have et år mere i børnehaven?

Vores børn fylder altid meget, når der er valgkamp.

Forleden lovede statsministeren under et besøg på daginstitutionen Tinsoldaten i Ringsted, at der skal investeres mere i børneområdet. Hvor mange penge, det drejer sig om, svarer han dog ikke på.

Men der skal laves en flerårig børneplan, som ifølge statsministeren skal ske via en dialog med kommunerne og de relevante faglige organisationer.

Artiklen fortsætter under videoen.

00:49

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte fredag daginstitutionen Tinsoldaten i Ringsted. Foto: TV2

Luk video

Nu kommer oppositionen med deres planer om bedre forhold til de mindste.

Forældre skal nemlig have ret til at udskyde børns skolestart med et såkaldt modenhedsår i børnehaven. Det foreslår SF, der får opbakning af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet, skriver TV2.

Partierne vil, hvis de kan finde et fælles flertal til at danne en rød regering, give forældrene ret til at vælge, om barnet skal have et ekstra år i børnehaven, inden barnet starter i skole.

Beslutningen skal dog være truffet efter samråd med pædagoger og fagligt personale.

- Det er en naiv tankegang, at bare fordi de er seks år gamle, så passer de perfekt ind i det system, vi har skabt, siger SF's børneordfører, Jacob Mark, til TV2.

Et notat fra tænketanken DEA foretaget blandt 630.000 børn viser, at kommuner med lave normeringer også typisk har relativt få børn med sen skolestart.

Omvendt viser tallene, at kommuner med flere pædagoger i børnehaverne også har en større andel af børn, der får skolestarten udskudt.

Mystisk hærværk rettet mod valgplakater

Dagens politiske overblik slutter med et ægte mysterium midt i valgkampen.

Flere valgplakater på Møn er nemlig blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender, der anklager kandidaterne for at udvise dårlig moral og dømmekraft.

Artiklen fortsætter under videoen.

00:38

Flere valgplakater på Møn er blevet dækket til med beskeder fra en anonym afsender.

Luk video

Beskeden, der er på størrelse med en A4-side, er klisteret på mindst 25 valgplakater i Lendemarke og Tjørnemarke nær Stege og ordlyden er ens på dem alle sammen:

- Politik kan være skadeligt for din moral og dømmekraft, står der med store bogstaver efterfulgt af en opsang til kandidaterne:

- Politikerne banker os i hovedet med den ene regel efter den anden. Intet er for småt til regulering og straf! Men når det gælder, om at reklamere for at blive valgt til at forvalte love og regler, bryder de rask væk lovene. Det er ikke i orden og udstiller den dårlige moral og dømmekraft. Skal vi have den slags hyklere ind og bestemme over os, uanset partifarve?

Den kontante besked er kun klisteret på lavthængende valgplakater. Beskeden er derfor en kommentar til kandidaternes dobbeltmoral om ikke selv at overholde reglerne med at hænge plakaterne mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti.

REGLERNE FOR OPSÆTNING OG NEDTAGNING AF VALGPLAKATER

 

 • Valgplakater må hænges op på offentlige veje og private fællesveje den fjerde lørdag før valget klokken 12.00.
   
 • Det gælder både folketingsvalg, kommunal- og regionalvalg og valg til Europa-Parlamentet.
   
 • Ved folketingsvalg gælder dog, at valgplakater ikke må hænges op, før statsministeren har annonceret valgets udskrivelse.
   
 • Reglerne betyder, at der må hænges valgplakater op til folketingsvalget lørdag klokken 12.00.
   
 • Plakaterne må ikke være større end 0,8 kvadratmeter. Hvis man ønsker at have større plakater, bannere eller skærme, skal der søges om tilladelse.
   
 • De skal hænge mindst 2,3 meter over fortov og cykelsti, og de skal være forsynet med navn, adresse, telefonnummer og e-mail på den, der står bag opsætningen.
   
 • De må ophænges i lys- og elmaster på private fællesveje. På kommune- og statsveje må man også benytte hegn, vejtræer og genstande, der er fæstnet i jorden.
   
 • Valgplakater, strips, snore eller andre midler, der er brugt til at hænge dem op med, skal tages ned igen senest otte dage efter valgdagen.

 

Kilder: Vejdirektoratet, Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Se mere

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi tager man sagen alvorligt. Beskederne fra den eller de ukendte gerningsmænd betegnes nemlig som hærværk.

- Der er tale om hærværk, det kan jeg godt bekræfte, siger Søren Østervig, vagtchef Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Som udgangspunkt vil straffen være en bøde, tilføjer vagtchefen, der dog ikke kan oplyse, hvor stor en eventuel bøde vil være.

Det kan dog ende i en længere fængselsstraf. For ifølge straffelovens paragraf 291 stk. 1 kan personer, der ødelægger, beskadiger eller bortskaffer ting, som tilhører en anden, straffes med bøde eller fængsel op til halvandet år.

Det sker i dag

Modstandere af EU ruller forbi

Folkebevægelsen mod EU triller ind på Axeltorv på Næstved med sin kampagnebil. Her kan vælgerne møde kandidaten Lave K. Broch klokken 12.30.

Skoleelever afholder paneldebat

Eleverne fra Herlufsholm Skole afholder vælgermøde, hvor Zenia Stampe (R), Brian Bressendorf (S), Morten Dahlin (V), Merete Dea Larsen (DF), Laura Lindahl (LA) og Anne Valentina Berthelsen (SF) deltager. Arrangementet begynder sted klokken 13.20.

Aktive politikere på idrætshøjskole

Gerlev Idrætshøjskole fejrer demokratiet og inviterer til debat, hvor vælgerne blandt andet kan møde Sten Knuth (S), Mette Gjerskov (S), Troels Brandt (R), Linda Hansen (EL), Karin Nødgaard (DF), Laura Lindahl (LA) og Lars Birger Nielsen (AL). Arrangementer finder sted klokken 19.00 på Skælskør Landevej 28.

Politik på tværs

Tølløse Lokalforum inviterer til vælgermøde i Tølløse, som afholdes i samarbejde med det tværpolitiske samarbejde i Holbæk Kommune. Det sker klokken 19.00 i Kulturhuset No. 1, Tølløsevej 1 i Tølløse.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App