Vejen skrider i vandet - skraldebilen kan ikke komme frem

Sommerhusejere ved Lumsås er nervøse for, at vejen til deres sommerhuse styrter i vandet. Kommunen har planer om at flytte vejen, men intet er sket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når Mariane Stoltz og hendes mand kører fra hjemmet i Tårnby til deres sommerhus på Brisevej i Lumsås er det ofte med en vis uro i maven. Her har de haft sommerhus siden 1984, og år for år kan de se, hvordan Kattegat æder et nyt stykke af skrænten nær deres ejendom.

- Hvis der kommer en storm mere, så ryger der 3-4 meter, og så er vi altså på den, siger Mariane Stoltz.

quote Den bliver ved med at æde og æde

Mariane Stoltz, sommerhusejer, Lumsås

Den eneste adgang til Brisevejs 14 sommerhuse er den kommunale Nordre Strandvej, der ligger helt ud til kysten. Under stormen Bodil i december 2013 blev vejen delvist skyllet i vandet, og kommunen etablerede en ny vej længere inde på land. En vej, som allerede nu er synligt hærget af naturens kræfter.

Mariane Stoltz har haft sommerhus i Lumsås siden 1984.
Mariane Stoltz har haft sommerhus i Lumsås siden 1984. Foto: TV2 ØST

- Man kan se, at der er stort stykke af asfalten, som er faldet ned inden for de seneste 3 uger, så det vil sige, at den bliver ved med at æde og æde, forklarer Mariane Stoltz.

Har ventet på en løsning i tre år

Mariane Stoltz og de øvrige beboere på vejen har, ligesom Odsherred Kommune, givet op. Vejen kan ikke reddes. Allerede i 2016 lå løsningen klar: Nordre Strandvej skulle lukkes permanent. I stedet købte kommunen en ejendom, så der kan etableres en helt ny adgangsvej til sommerhusene langt fra kysten. Nu, tre år senere, er intet sket.

- Vi fik i 2016 at vide, at den nye vej ville stå klar i påsken 2017, men det hele står stille. Jeg synes, vi bliver ved med at slå hovedet mod en mur, siger Mariane Stoltz.

Den eneste adgang til Brisevejs 14 sommerhuse er den kommunale Nordre Strandvej, der ligger helt ud til kysten.
Den eneste adgang til Brisevejs 14 sommerhuse er den kommunale Nordre Strandvej, der ligger helt ud til kysten. Foto: TV2 ØST

Frygter for sikkerheden

Konsekvenserne kan mærkes i dagligdagen for beboerne.

Nordre Strandvej er så skrøbelig, at der ikke må køre køretøjer over 3500 kg. Derfor kan skraldebilen ikke komme til beboerne på Brisevej, som i flere år har afleveret deres skrald på i midlertidige containere på en nærliggende parkeringsplads.

Men Mariane Stoltz er nervøs for, at det værst tænkelige sker.

Læs også
For fem år siden ramte stormen Bodil - så slemt var det
Læs også
For fem år siden ramte stormen Bodil - så slemt var det

- Jeg frygter for os, at vi bliver syge eller der sker noget, så redningskøretøjer og brandbiler ikke kan komme herned. Og hvad sker der så? Det er min frygt.

Turister er utilfredse med udsigten

Også udsigten til vandet er hæmmet af den store betonafspærring, som Odsherred Kommune har opsat af sikkerhedsmæssige årsager langs Nordre Strandvej.

- Vi kører nu på sjette år med det rækværk dernede, siger Mariane Stoltz nabo, Bo Arnkjær.

I seks år har der været et rækværk langs vejen.
I seks år har der været et rækværk langs vejen. Foto: TV2 ØST

Han har siden 2003 haft et sommerhus i første parket til vandet, som udlejes størstedelen af året. Men udlejerne er ikke tilfredse med udsigten til Kattegat.

- Når de lejer en ejendom på første række, så forventer de den udsigt, der nu følger med. De forventer ikke en udsigt, der er skæmmet af rækværket dernede, siger Bo Arnkjær. 

Kommune: Projektet er stoppet på ubestemt tid

Hverken Paw Pedersen (DF), formand for Miljø- og Klimaudvalget i Odsherred Kommune eller borgmester Thomas Adelskov (S) har haft til tid et interview med TV2 ØST i dag.  

I stedet skriver Paw Pedersen (DF) i en SMS, at det nuværende anlægsstop i Odsherred Kommune betyder, at projektet er standset på ubestemt tid. Han uddyber, at projektet før det har været udfordret af personaleudskiftninger, travlhed hos landinspektøren og uenighed med grundejere.

Langø Alfrida
Læs også
Så mange har søgt erstatning efter stormfloden
Langø Alfrida
Læs også
Så mange har søgt erstatning efter stormfloden

Den udmelding ærgrer Mariane Stoltz

- Vi fik at vide, at det blev færdigt i 2017. Nu bliver det måske færdigt i 2020. Eller gør det? Eller bliver det bare udsat igen?


Nyhedsoverblik