Valget er afgjort - vi skal have koldskål og nye vejskilte

01:30

Tirsdag blev der afholdt valg for alle børnene i daginstitutionen Dragebakken i Holbæk. Video: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Man kan aldrig blive for lille til at lære om livets valg. Derfor afholdt pædagogerne tirsdag børnevalg for 84 børn på en daginstitution i Holbæk.

Grundlovsdag står i demokratiets tegn, når tusindvis af danskere går i stemmeboksen for at stemme til folketingsvalget. 

Men valget er ikke kun for de voksne. Man kan ligeså godt lære om valg og principperne ved demokratiet fra barnsben.

Koldskål er rigtig lækkert

Elisabeth Stavik, seks år

Det mener de i hvertfald i daginstitutionen Dragebakken i Holbæk, hvor de tirsdag afholdt børnevalg for de mindste.

Det fortalte Mette Ertman Jørgensen, som er afdelingsleder i Dragebakken.

- Vi gør det, fordi at vi hænger sammen med resten af samfundet. Vi har talt meget med børnene om de demokratiske processer, og hvor vigtigt det er, at man tager et valg, og at man får lov til at vælge. Samtidig er det også flertallet, der bestemmer, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Alle hjalp til, da stemmerne blev talt op. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Valg om mad og nyt legetøj

Ved børnevalget skulle børnene tage stilling til to vigtige valg. Det ene handlede om, hvorvidt børnehaven skulle have risengrød eller koldskål til eftermiddagsmad.

Det andet valg handlede om, hvad de ville have af legetøj på legepladsen. Valget stod mellem forskellige bolde eller forskellige vejskilte til legepladsen.

En af dem, der valgte at stemme ved børnevalget, var Elisabeth Stavik på seks år. Og hun satte kryds ved koldskål og vejskilte.

- Fordi koldskål er rigtig lækkert. Og vejskilte har vi aldrig haft før på legepladsen, siger hun.

Under valget var nogle af børnene med til at hjælpe med at indsamle stemmesedlerne. En af dem var Benjamin Hansen på fem år.

 - Man skal have sådan en seddel, og så skal man lægge den op i kassen. Og hvis der er nogen af de små, der ikke kan nå derop, så skal mig og Tais hjælpe dem, siger han.

Når børnene havde afgivet deres stemme, kunne de se frem til at få en karamel som belønning. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Alle fik lov til at afgive deres stemme ved børnevalget i Dragebakken i Holbæk. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Høj stemmeprocent

Ved dagens børnevalg stemte 84 i alt fra børnehaven og de ældste i vuggestuen.

Under valget var der kun én, der nægtede at stemme, mens en anden stemte blankt. Dermed endte stemmeprocenten på 99 procent, som nok er den højeste set i Danmark.

Ved sidste folketingsvalg i 2015 var stemmeprocenten nemlig kun på 85,9 procent, mens den lå på 66 procent for Europaparlamentsvalget den 26. maj i år.

Artiklen fortsætter under billedet.

50 børn stemte på at få nye vejskilte på legepladsen. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Resultatet for børnevalget blev en sikker sejr til børnene, der havde lyst til koldskål. Den fik 47 stemmer mod 36 til risengrøden. Og valgresultatet var Ella Adamsen på fem år meget glad for.

- Det var rigtig godt, at vi får det (koldskål, red.), for det plejer vi ikke at få. Og det smager meget lækkert, siger hun.

Desuden stemte flertallet også for nye vejskilte på legepladsen med stemmerne 50 mod 33 til boldene.

-  Det, synes jeg, er mega sjovt, og man kan også lege trafiklege med skiltene, så det er mega sjovt, siger Ella Adamsen.

Flertallet ville have nye vejskilte på legepladsen efter dagens børnevalg. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Kan lære om livets valg

Afdelingsleder Mette Ertman Jørgensen var meget tilfreds med børnevalgets fine valgdeltagelse. Og hun tror, at de små kan få meget ud af sådan et børnevalg. Det er nemlig med til at ruste dem til fremtidens mange valg. 

- Det er en vigtig læring, som man allerede kan få, når man går i en daginstitution. Der er valg i livet, og det er ikke kun, når vi vælger som en valgdag, hvor vi skal tage de her valg, siger hun og tilføjer:

- Det handler ligeså meget om dagligdagsvalg - hvem vil jeg gerne lege med, og hvilket legetøj vil jeg lege med. Så der er mange valg i livet, og det kan man godt øve sig på.

For Elisabeth Stavik på seks år var det sjovt at prøve principperne ved demokratiet på egen krop. Hun var meget tilfreds med, at resultatet blev, som hun havde stemt i dag.

- Jeg synes, det er ret sjovt at stemme. Og det var også ret godt, at vi vandt, selvom det var lidt ærgerligt for dem, der stemte på bolde, siger hun.

Hvorfor skal alle høres?

- Fordi så er det sjovt for alle, siger Elisabeth Stavik.

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App