Vælgere om borgmester-situation i Slagelse: - Det er lidt som en børnehave

01:31

Vælgerne er splittede, når det kommer til udmeldingen fra borgmester John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA). Video: Lars Andersen - TV ØST

Torsdag eftermiddag kom meldingen om, at Villum Christensen ikke ønsker at overtage borgmesterposten som planlagt. Reaktionen fra vælgerne er delte.

Pladder, gøgemøg, børnehave, aftalt spil, kejserens nye klæder, cirkus, vælger-bedrag.

Det er de ord, der fyrer afsted, når TV2 ØST møder vælgerne dagen derpå til en kommentar på den ophævede aftale om en delt borgmesterpost i Slagelse.

Efter kommunalvalget i 2017 og flere dages politiske forhandlinger blev John Dyrby Paulsen (S) og Villum Christensen (LA) enige om at tage to år hver på borgmesterposten.

Jeg synes, det er noget pladder. Det er lidt som en børnehave det der, og jeg kan ikke forstå, at de kan blive ved med det

Aase Axelsen, bor i Flakkebjerg

Men nu hvor tiden nærmer sig, hvor Villum Christensen skulle overtage, er den aftale skudt ned. Villum Christensen har besluttet at takke nej til stillingen som borgmester.

- Jeg synes, det er noget pladder. Det er lidt som en børnehave det der, og jeg kan ikke forstå, at de kan blive ved med det, siger Aase Axelsen, der bor i Flakkebjerg.

- Det er aftalt spil fra start af

Torsdag meldte borgmester John Dyrby Paulsen og Villum Christensen ud, at kæden ikke vil skifte hænder efter den aftalte toårige periode.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er lidt som en børnehave det der, og jeg kan ikke forstå, at de kan blive ved med det, siger Aase Axelsen, der bor i Flakkebjerg. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Jeg tænker, at det er aftalt spil fra start af. Det har aldrig været meningen. Det tror jeg ikke engang, de selv har troet på

Erik Freyberg, bor i Slagelse

- Enten laver man en aftale, eller også laver man ikke nogen. Sådan synes jeg, det burde være. Men det er det jo langt fra i dag, Aase Axelsen.

Hun er ikke den eneste vælger i Slagelse, der er utilfreds med situationen.

- Jeg tænker, at det er aftalt spil fra start af. Det har aldrig været meningen. Det tror jeg ikke engang, de selv har troet på, siger Erik Freyberg, der bor i Slagelse

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vælgerbedrag vil jeg kalde det, siger Erik Freyberg. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

En af forklaringerne på, at Villum Christensen ikke skal overtage borgmester-sædet er blandt andet, at han er blevet statsrevisor i mellemtiden.

- Vælger-bedrag vil jeg kalde det. Han sidder med de færrest tænkelige personlige stemmer og laver det nummer der, siger Erik Freyberg.

- Jeg synes, det er meget fornuftigt

John Dyrby Paulsen fortsætter nu med at lede Slagelse de næste to år af hensyn til den fortsatte stabilitet i Slagelse Kommune, lyder det.

Jeg synes, det er meget fornuftigt. Det var en kompliceret aftale, der blev lavet dengang

Torben Wissing

Og det er der også nogle vælgere, der godt kan se logikken i.

- Jeg tror, det er et klogt valg af Villum. Jeg synes i øvrigt også, at John Dyrby gør det ganske fremragende. Man kunne godt frygte, at der ville blive lidt utro omkring skiftet, hvis det kom så vidt. Og jeg tror, at Villum har set det i øjnene, siger Jørgen Kyhn, bor i Skørpinge.

- Jeg synes, det er meget fornuftigt. Det var en kompliceret aftale, der blev lavet dengang. Men det lykkedes jo for Dyrby at få borgmesterposten, og nu kan han beholde den, siger Torben Wissing, der har boet i Slagelse i over 30 år men nu bor i København.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Jeg synes, det er meget fornuftigt, siger Torben Wissing om det ophævet borgmester-aftale. Foto: Lars Andersen - TV ØST

Han mener allerede, at det politiske miljø i byrådet er blevet forbedret.

- Det positive, der er sket, er, at nu er der er skabt en meget bedre stemning i Slagelse Byråd, og det har man haft behov for. Så jeg synes, det er superpositivt, for nu kan de samarbejde og komme videre, siger Torben Wissing.

- Det var jo nogle komplicerede forhandlinger efter valget

Vælgerne er dog enige i, at det var en dårlig aftale, der blev lavet fra start.

Den usædvanlige konstitueringsaftale om magten i Slagelse løste en konflikt, der havde stået på i over halvanden uge efter kommunalvalget den 21. november 2017.

Forhandlingerne gik i hårdknude, da Troels Brandt, der netop var blevet valgt til byrådet for De Radikale, meddelte, at han ikke længere støttede John Dyrby Poulsen og i stedet ville samarbejde med Venstre og Dansk Folkeparti. 

- Det var jo nogle komplicerede politiske forhandlinger her efter valget, hvor der jo først var et flertal med den Radikale, men han sprang jo i målet, og så blev det endnu mere kompliceret at lave en flertalsdannelse. Så det her er godt for Slagelse, siger Torben Wissing.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Jeg synes dengang ikke, at det var nogen god aftale, siger Jørgen Kyhn. Foto: Lars Andersen - TV ØST

- Jeg synes dengang ikke, at det var nogen god aftale. Men det var måske det, man kunne nå til. Vi kan godt tale om, hvad man skulle have gjort dengang, men det er jo for sent, siger Jørgen Kyhn fra Skørpinge.

- Det er på tide, de kommer i arbejdstøjet

Men vælgernes forventninger til byrådspolitikerne er stadig vedholdende, og de skal i gang med at lave politik, hvis det står til vælgerne.

- De må meget gerne tage sig sammen og hurtigt blive enige om noget. Det der synes jeg ikke rigtig hører nogen steder hjemme. Jeg synes, det har været noget gøgemøg, siger Aase Axelsen.

Det er på tide, de kommer i arbejdstøjet i stedet for at sidde og lege børnehave

Erik Freyberg, bor i Slagelse

- Det er på tide, de kommer i arbejdstøjet i stedet for at sidde og lege børnehave. Der må være mange borgere i Slagelse, der tager sig til hovedet. Det er jo et cirkus. Det har det været lige siden, og nu fortsætter det. Jeg vil tro, at vi til næste valg ser samme cirkus igen, siger Erik Freyberg.

- Jeg håber, at de fortsætter et godt samarbejde for Slagelse Kommune, og at John Dyrby bliver ved og får en periode mere, siger Jørgen Kyhn.

- Det dur ikke med politisk ufred i en by, der har så store udfordringer, som man skal have løst i forhold til økonomi, ghettoer og byens udvikling, og det er en stor fordel, at der er en borgfred i byrådet, og at de samarbejder. Det er også et signal til erhvervslivet og nye potentielle tilflyttere, siger Torben Wissing.

Sådan her så aftalen ud efter kommunalvalget. Foto: TV ØST

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App