Vækstaftale sænker færgetaksterne og giver bedre bredbånd

En ny vækstaftale skal sikre billigere færgebilletter uden for højsæsonen og bredbånd til yderområderne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det skal være billigere at sejle med færge i Danmark, og derfor har regeringen sammen med Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance tirsdag indgået en aftale om sænke færgetaksterne.

I år afsættes 48 millioner kroner til formålet, og de kommende år bliver 95 millioner kroner lagt til side, så færgebilletterne bliver billigere.

En af dem, der har fulgt forhandlingerne tæt, er Fanøs borgmester, Erik Nørreby (V).

- Ministeriet har under den tidligere regering lavet en rapport, som sagde, at der skulle bruges 281 millioner kroner årligt for at gennemføre trafikal ligestilling fuldt ud. Så den nye aftale ligger noget under det beløb, det vil koste fuldt ud, siger han.

Bedre bredbånd til yderområder
Tirsdag eftermiddag præsenterer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sammen med aftalepartierne den såkaldte vækstaftale. Udover færgetakster handler den blandt andet om bredbåndsforbindelser til yderområderne.

Borgmesteren på Fanø er ikke tilfreds med udfaldet. Han så helst, at prisen for at sejle med færge svarede til udgifterne til at køre samme strækning på en landevej.

- Det er ikke en tilfredsstillende aftale. Især ikke når alle har talt om, at der skulle mere til. Før valget var alle partier rørende enige om, at det her havde høj prioritet, og der skulle findes nogle penge, siger Erik Nørreby.

 Aftalen om lavere færgetakster træder i kraft efter sommeren 2016, og priserne på færgebilletter bliver sænket om foråret og efteråret.

200 millioner som forsøgsordning
Vækstplanen betyder desuden, at der afsættes i alt 200 millioner kroner til en pulje, der skal sikre bedre bredbåndsdækning i yderområderne. Puljen er en forsøgsordning, fortæller energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

- Det har fra begyndelsen været en prioritet for regeringen at få god bredbåndsdækning i hele Danmark. Den digitale infrastruktur er afgørende for, at danskerne kan bo og drive virksomhed over hele landet, siger han og fortsætter:

- Med bredbåndspuljen giver vi nu de områder, hvor markedet ikke kan klare det alene endnu, en håndsrækning.

Der afsættes 80 millioner kroner i år til bredbåndspuljen og 40 millioner kroner årligt fra 2017 til 2019.

Puljen kan søges af kommuner og lokale sammenslutninger, som hidtil forgæves har efterspurgt bedre internetdækning.

/ritzau/

 

Pengene skal bruges på at sænke færgepriserne for passager og biler på overfarter til:

- Sejerø
- Nekselø
- Orø
- Agersø
- Omø
- Askø
- Femø
- Fejø
 
Kilder: Ritzau, Indenrigsministeriet
 
/ritzau/
 

 

 


Nyhedsoverblik