Usikkerhed om fremtiden for Stestrup Skole

Skal Stestrup Skole laves om til en friskole, eller skal den bevare sin identitet som folkeskole? Det er lige nu den store diskussion i Holbæk Kommune.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En stor del af forældregruppen i Stestrup Skole og Børnegård er dybt frustrerede.

- Vi har været i kommunens sparekatalog så mange gange, at vi ikke bare kan læne os tilbage og vente på, at sparekniven rammer os, siger Mette Smilsen, formand for projekt Stestrup Friskole og Børnegård.  

Stestrup Skole og Børnegård er en lille lokal afdeling af Kildedamsskolen i Holbæk Kommune, der har til og med 6. klassetrin. Og som lille landsbyskole er de ofte i kommunes sparekatalog.

Opbakning fra 75 procent af forældrene

Nu har frygten for lukning dog fået forældrene til at skride til handling.

- Vi har en virkelig velfungerende skole herude, som vi meget gerne vil bevare. Derfor har vi ansøgt kommunen om at få lov til at lave den til en friskole. Vi ønsker at bevare den, som den er nu, siger Mette Smilsen.

Opbakningen til projektet er ifølge hende 75 procent af skolens forældre. De 75 procent har givet sig tilkende i en underskriftsindsamling, der viser deres opbakning til projektet.

De fleste underskrifter kommer fra forældrene i Stestrup Børnegård, men også mange forældre fra skolen har skrevet under.

Ikke alle bakker op

Men det er ikke alle, der synes, at transformationen fra folkeskole til friskole er en god ide.

- Det bekymrer os meget, fordi vi jo her har en folkeskole, som virkelig fungerer godt. Hvis ansøgningen om friskolen går igennem, betyder det jo, at vi er nødt til at lukke en velfungerende folkeskole, og det er vi kede af, for vi synes jo, at det gode ved folkeskolen er, at den er for alle, siger formanden for skolebestyrelsen på Kildedamsskolen, Tanja Lange.

Ifølge skolebestyrelsen venter man normalt med lave en folkeskole om til en friskole, til kommunen har drejet nøglen om, og det er altså ikke en realitet endnu. Samtidig er man bange for, at det vil skabe en skævvridning i forhold til, hvilke elever der bliver optaget på friskolen.

Lærerkredsen mener, kommunen svigter

Hos lærerkredsen i Holbæk er man også bekymrede for udviklingen, fordi en eventuel godkendelse til friskole vil betyde lukning for den ellers velfungerende folkeskole, som placerer sig i den femte bedste del af skoler på landsplan. De placerer dog ansvaret for problematikken hos kommunalbestyrelsen.

- Kommunen fik for nogle år tilbage ansvaret for folkeskolen, og det ansvar synes jeg ikke, de lever op til. Jeg synes ikke, det klæder kommunen, at de ikke er i stand til at skabe ro og tryghed for de små lokale afdelinger, siger Jens Rohrberg, som er formand for lærerkredsen i Holbæk Kommune.

Lærerkredsen mener altså godt, at kommunen kunne have valgt at få orden i de små afdelinger, så de ikke behøvede at frygte lukning, hver gang der skal lægges budgetter for Holbæk Kommunes pressede økonomi.

Kommunalbestyrelsen behandler sagen

Borgmesteren i Holbæk kan godt forstå forældrenes frustration. Han ærgrer sig dog over, at bekymringerne har spredt sig.

- Vi kan ikke få lukket ned for bekymringerne. Vi må bare forholde os til, at de har valgt sige, at uanset hvad vi politikere siger, så stoler de ikke på, at en eventuel ny kommunalbestyrelse ikke vil vælge noget andet, siger borgmester Søren Kjærsgaard (V).

Han anerkender dog forældrenes lokale engagement og arbejder nu sammen kommunalbestyrelsen frem mod et svar til forældrene.

- Lige nu ser det ud, som om et flertal i kommunalbestyrelsen vil vælge at gå videre med forældrenes ansøgning. Men vi tager det op og behandler emnet på et byrådsmøde på onsdag den 21. juni, siger han. 


Nyhedsoverblik