Usædvanlig efterlysning på Facebook - hospice søger døende

På Svanevig Hospice står ualmindeligt mange sengepladser tomme, og det har fået personalet til tasterne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det her er et lidt usædvanligt opslag.

Sådan indleder Svanevig Hospice et opslag på deres Facebook-profil, som fortsætter:

Sagen er, at vi i denne tid oplever at have en del ledige pladser.

quote Det er et problem, at vi som en del af det samlede sundhedsvæsen har super gode sengepladser, som ikke bliver brugt

Birgitte Bülow, chef for Svanevig Hospice

Svanevig Hospice, der ligger i Bandholm på Lolland, oplever i øjeblikket en historisk underbelægning. Gennem den seneste halvanden måned har en fjerdedel af husets senge stået tomme, og lige nu er halvdelen af sengene ledige.

Det har fået institutionen til at tage en noget mærkværdig metode i brug for at komme pladsmanglen til livs. Ikke fordi man ønsker flere uhelbredeligt syge, men fordi det er vigtigt at udbrede viden om, hvad et hospice kan tilbyde.

Sådan er kriterierne for at komme på hospice

  • Man skal selv ønske at komme på hospice.
  • Man skal have en uhelbredelig fremskreden sygdom, og behandlingen skal være afsluttet.
  • Man skal være med på, at hjælpen på hospicet er lindrende og ikke helbredende.
  • Det gratis at komme på hospice, hvis man opfylder kriterierne, og der er plads.
  • Det egen læge, der indstiller til ophold på hospice.
 Kilde: Borger.dk

- Vi synes, det er et problem, at vi som en del af det samlede sundhedsvæsen har super gode sengepladser, som ikke bliver brugt, for vi er sikre på, at patienterne er derude, fortæller Birgitte Bulow, der er chef for Svanevig Hospice.

Delt over 1.600 gange

Medarbejderne på Svanevig har gennem et stykke tid grublet over, hvordan man kunne nå ud med budskabet om, at et hospiceophold kan være den rigtige løsning for mange.

Ledelsen har også været i kontakt med de sygehusafdelinger, som de plejer at få patienter henvist fra, men efter overvejelser kom de frem til, at det var på rette tid at tage en alternativ metode i brug.

Artiklen fortsætter under billedet.

Birgitte Bülow håber, at flere patienter får kendskab til den omsorg, som døende patienter kan få på Svanevig.
Birgitte Bülow håber, at flere patienter får kendskab til den omsorg, som døende patienter kan få på Svanevig. Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

I Facebook-opslaget bliver gør man opmærksom på, at et hospiceophold også kan være for andre patientgrupper end kræftpatienter, at det ikke koster noget at bo der og at man ikke nødvendigvis skal ende sit liv på stedet.

Opslaget er blevet enormt godt modtaget og er i skrivende stund blevet delt 1.647 gange. 

- Vi har knap 2.000 følgere på Facebook, og vi har gået og snakket med hinanden om, hvad vi kunne bruge det til. Med opslaget nåede vi ud til 80.000 mennesker på et døgn, fortæller Birgitte Bülow.

Ikke kun for kræftpatienter

Det er primært kræftpatienter, der opholder sig på hospicet, men stedet er i ligeså høj grad til rådighed for kroniske hjernepatienter og KOL-patienter, selvom de ikke udgør en særlig stor del af husets patienter.

- 95 procent af vores patienter er kræftpatienter, men det betyder ikke, at vi ikke kan gøre rigtig meget godt for KOL-patienter og for kroniske hjertepatienter. Dem har vi indimellem, men vi får dem ikke henvist ret tit.

Læs også
Kommune bøjer af: Dropper sommerhusplaner og giver hospice vetoret
Læs også
Kommune bøjer af: Dropper sommerhusplaner og giver hospice vetoret

Birgitte Bülow påpeger, at det forholdsvis lave antal KOL- og hjertepatienter på hospice kan være historisk betinget. Hun mener, at det kan have noget at gøre med, at der i højere grad har været opmærksomhed på kræftpatienter og knap så stort fokus på, hvordan andre patientgrupper kan få gavn af et hospiceophold.

- Flere KOL-patienter har været ude at sige, at de er i en overset patientgruppe, og det tænker også, at de er i forhold til hospice og palliativ omsorg, siger hospicechefen.

Flere patienter udskrives

Birgitte Bülow fastslår også, at man ikke nødvendigvis skal ende sit liv på stedet, hvis man kommer på hospice, selvom det er, hvad de fleste går ud fra.

- Vi har patienter, som er her i få dage, og patienter, der er her i måneder, fortæller Birgitte Bülow og uddyber:

Brigitte Klintskov Jerkel og Niels Jørgensen fra Konservative foran det nedlagte sygehus i Korsør
Læs også
Håb for nyt hospice i regionen
Brigitte Klintskov Jerkel og Niels Jørgensen fra Konservative foran det nedlagte sygehus i Korsør
Læs også
Håb for nyt hospice i regionen

- Vi udskriver faktisk femten procent af vores patienter, så en del af de patienterne får det faktisk så godt, at vi kan udskrive dem igen i hvert fald i en periode. Det er noget med, at når man får lindret deres smerter, så får de mod på livet og overskud igen, og det er det, vi ser, siger hun.

For at blive indskrevet på et hospice skal man være uhelbredeligt syg og med forventet kort restlevetid. Det kræver en henvisning fra egen læge eller en sygehuslæge.

Du kan læse opslaget her.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 


Nyhedsoverblik