Unge kvinder blev kastet af karrusel - sådan arbejder politiet videre

Tekniske eksperter fra Teknologisk Institut skal nu afgøre, om hændelsen med en karrusel i et tivoli på Døllefjelde Musse Marked kunne undgås.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Var sikkerheden i orden på den karrusel, der natten til søndag gik i stykker på Døllefjelde-Musse Marked på Lolland, og sendte to unge kvinder flyvende gennem luften, før de ramte et hegn?

Det skal en ekspertundersøgelse foretaget af Teknologisk Institut nu hjælpe Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi med at fastslå.

- Vi har bedt dem om en udtalelse om karrusellen og de tekniske aspekter ved forlystelsen, siger lederen af Lokal Efterforskning Nykøbing Falster, politikommissær Bo von Würden Petersen, til TV2 ØST.

Forlystelse Døllefjelde
Læs også
To unge kvinder slynget ud af karrusel
Forlystelse Døllefjelde
Læs også
To unge kvinder slynget ud af karrusel

Selvom der var tale om en dramatisk og potientielt farlig situation, så slap de dog særdeles heldigt fra hændelsen, og fik tilsyneladende kun knubs og sår.

Bo von Würden Petersen oplyser, at undersøgelsen fra Teknologisk Institut sammen med en række afhøringer foretaget af vidner efter hændelsen vil danne grundlag for politiets videre arbejde i sagen.

- Der er ikke rejst sigtelse mod nogen, men afhøringerne og den tekniske udtalelse skal hjælpe os med at afgøre om og i givet fald hvilke sigtelser, der skal rejses, siger han.

quote Vi kræver, at alle maskiner på markedet overholder lovgivningen, og det indebærer, at alle forlystelsesmaskiner er synet hvert år

Leif Chortzen, formand, Døllefjelde-Musse Marked

Karussel var nysynet

Ved ulykken svigtede en svejsning tilsyneladende i en sikkerhedsanordning, og det var årsagen til, at de to unge kvinder blev kastet ud af forlystelsen og ind i et hegn.

Teknologisk Institut foretager en såkaldt havariundersøgelse af karrusellen, der skal forsøge at fastslå årsagen til hændelsen – og om der var tale om en uforudsigelig fejl, eller om svigtet er sket som følge af eksempelvis dårlig vedligeholdelse eller ændringer af konstruktionen på karrusellen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Her kan man se, at sikkerhedsanordningen er faldet af forlystelsen.
Her kan man se, at sikkerhedsanordningen er faldet af forlystelsen. Foto: Maya Hestehave / TV 2

Det er tivoliet Tivoliland fra Horbelev, der drev karrusellen på Døllefjelde-Musse Marked. TV2 ØST har mandag været i kontakt med tivoliet. De er dog i skrivende stund ikke vendt tilbage med en kommentar til hændelsen.

Formanden for Døllefjelde-Musse Marked, Leif Chortzen, oplyser dog til TV2 ØST at karussellen var nysynet, da den blev taget i brug på markedet.

- Vi kræver, at alle maskiner på markedet overholder lovgivningen, og det indebærer, at alle forlystelsesmaskiner er synet hvert år. Det var første gang, at karrusellen var i brug i denne sæson, og derfor havde den netop for få dage siden fået en teknisk kontrol og en fornyet godkendelse, siger formanden.

Damefrokost
Læs også
Efter våd start sluttede kræmmermarked i solskin – også økonomisk
Damefrokost
Læs også
Efter våd start sluttede kræmmermarked i solskin – også økonomisk

Sår på armene

Leif Chortzen så ikke hændelsen, men han var den, der hjalp de to kvinder videre til samaritterne på festivalen, hvorfra de blev sendt videre til kontrol på Nykøbing Falster Sygehus. Han oplyser, at kvinderne og især deres pårørende var stærkt oprevet, da de ankom til markedets administration.   

- De to kunne gå selv, men blødte fra nogle sår på armene. De var helt ædru, men meget påvirkede af deres oplevelse, siger han.

quote De to kunne gå selv, men blødte fra nogle sår på armene. De var helt ædru, men meget påvirkede af deres oplevelse

Leif Chortzen, formand, Døllefjelde-Musse Marked

Efter en kontrol hos samaritterne blev kvinderne og nogle af deres pårørende sendt til sygehuset i en ambulance og en civil bil, som markedet har lejet.

- Jeg har ikke hørt fra dem siden. Vi ville ellers gerne have hjulpet dem tilbage til deres biler på markedet, siger Leif Chortzen.

Tivolis ansvar

Han oplyser, at hændelsen i karrusellen er Tivolilands ansvar, mens markedet har ansvar for beredskabet i området.

- Tivoliet er frygtelig kede af det, der er sket, men der er intet, der tyder på, at karussellen blev betjent forkert, eller at passagererne har opført sig uforsvarligt, siger han.

Selvom der skulle være tale om et teknisk svigt, så mener han ikke, at markedet i fremtiden kan hæve kravene til kontroller på forlystelser.

- Vi kræver, at alle forlystelser, og alle andre stande på vores marked i øvrigt, overholder lovgivningen og alle krav fra myndighederne. Det kan ikke gradbøjes, men vi kan heller ikke selv hæve kravene ud over det. Skal der kræves yderligere sikkerhed, så er det noget, som myndighederne skal forlange, siger han.


Nyhedsoverblik