Unge hærger klubhus - nu bliver området indhegnet for klubbens egne penge

En borgerforening i Asnæs plages af unge, som ødelægger foreningens klubhus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Smadrede vinduer, indbrud og ødelagte bordbænkesæt.

Det er bare nogle af de ting, som den lokale kultur- og fritidsforening i Asnæs oplever mod deres klubhus.

Ifølge Søren Jørgensen, næstformand i foreningen Fritidsborger i Asnæs, er det en større gruppe af unge i alderen 12 til 18 år, som står bag den seneste tids hærgen.

quote Det er så irriterende. Hvorfor skal vi bruge tid og krudt på det?

Søren Jørgensen, næstformand i foreningen Fritidsborger i Asnæs

- De sidder omkring vores bordbænkesæt og drikker øl, ryger hash og sviner. Det har været massivt her i sommer, siger Søren Jørgensen.

- Der bliver skrevet på væggene og ødelagt ruder, og vi havde egentlig valgt at sige pyt, ikke gøre for meget ud af det og betale selv. Men nu er det nok, når vi skal bruge mange penge på at holde det ved lige. Vi ville egentlig gerne bruge pengene på de unge mennesker, der bruger klubhuset, fortæller næstformanden.

Udsat for flere indbrud

Klubhuset er samlingssted for blandt andet krolfspillere og bruges til markeder. For seks år siden overtog foreningen barakken, der er en nedlagt børnehave, og har siden overdragelsen jævnligt været plaget af graffiti på klubbens vægge.

Hvor massivt er problemer?

- Der bliver skrevet på væggene, der ligger glasskår rundt omkring, vores bordbænkesæt og skraldespandstativer er ødelagt, så det er ikke bare drengestreger. Det ér hærværk, svarer Søren Jørgensen og fortsætter:

politiet-ligger-jern-ring-om-motalavej-korsor-lassea.still001.jpg
Læs også
Flere biler brændt af i ghetto - nu øger politiet patruljering
politiet-ligger-jern-ring-om-motalavej-korsor-lassea.still001.jpg
Læs også
Flere biler brændt af i ghetto - nu øger politiet patruljering

- Vi har også haft to indbrud, hvor der er taget en kasse øl og nogle kasser sodavand. Man kan sige, at det er ingenting. Men det er rigtig ubehageligt, at der bliver begået indbrud, for man tænker, hvad mon det næste bliver. Vi er rigtig tætte af, at vi ikke kan have vores ting i fred.

Hvad bliver konsekvensen?

- Vi har rekvireret nogle byggehegn, som vi simpelthen sætter vores ting bagved og sætte vores hegn rundt om, så vi præventivt har forsøgt at gøre noget ved at signalere, at det her er vores, her må I gerne holde jeg udenfor, siger Søren Jørgensen.

- Det er så irriterende. Hvorfor skal vi bruge tid og krudt på det? Vi godt jo godt, at sådan et hegn ikke holder nogen steder. Hvis det er, man vil noget, så bliver det revet ned igen, tilføjer han.

Unge ude på et skråplan

- Der er en lille gruppe, som er ude på et skråplan og laver ballade. Det er ikke i orden, at de hærger. Det er vigtigt at sige, at det ikke er alle unge, men de få det, der gør, ødelægger det for de andre, siger Louise Nordlund, leder af Ung i Odsherred, som er i kontakt med flere af de unge i Asnæs og fortsætter:

quote Hvis man lader sit barn være alene på gaden, så er der en risiko for at de bliver opsøgt af ældre unge og udsat for tilbud om hash

Louise Nordlund, leder af Ung i Odsherred

- De er med til at skabe et dårligt ry for de andre unge. Der er et system af fagpersoner (misbrugskonsulent, SSP) i gang med at prøve at hjælpe dem. Men der er også unge i gråzonen. Det er vigtigt at have hånd i hanke med hvad den unge laver. Hvis man lader sit barn være alene på gaden, så er der en risiko for at de bliver opsøgt af ældre unge og udsat for tilbud om hash.

Formand: Ikke en kommunal opgave

Hos Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune ærgrer man sig over problemerne med de unges hærgen.

- Det er rigtig ærgerligt, at vi har de udfordringer, og det er noget, som vi skal have taget fat i. Det er som udgangspunkt ikke nogen kommunal opgave, jeg mener helt klart, at der ligger et forældreansvar her. Vi skal simpelthen have fat i forældrene og have påduttet dem, hvordan de unge holder en god fest uden at splitte alt omkring sig, siger Søren With (S), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune.

quote Det er stærkt bekymrende, at de børn og unge mødes. Igen må jeg spøge, hvor forældrene er henne til de her børn?

Søren With (S), formand for Børne- og Uddannelsesudvalget i Odsherred Kommune

Hvor bekymret bliver du, når børn ned til 12 år går sammen med den gruppe, der hærger og ryger hash?

- Det er stærkt bekymrende, at de børn og unge mødes. Igen må jeg spøge, hvor forældrene er henne til de her børn, svarer Søren With.

Afsætter ekstra midler til SSP

Men hvad gør kommunen, når et klubhus udsættes for hærværk? Det er vel heller ikke tilfredsstillende for en kommune?

- Absolut ikke. Vi har allerede gjort en hel del, og det fortsætter vi med. Sidste år havde vi noget kriminalforbyggende arbejde på skolerne, nu skal vi have gang i forældrene, så de kan snakke med de unge, svarer Søren With og tilføjer:

design_uden_navn.jpg
Læs også
Familie kørte galt på motorvej - nu takker de tre særlige personer
design_uden_navn.jpg
Læs også
Familie kørte galt på motorvej - nu takker de tre særlige personer

- Kommune har i det kommende budget afsat ekstra midler til at lave en forøget SSP-indsats (et samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politi red.), den skal vi i gang med at arbejde på, så vi kan få mest muligt ud af de her penge.


Nyhedsoverblik