Unge førstegangsvælgere: Vi er bange for at vælge forkert

18-årige Sara og Oskar fra Vordingborg er førstegangsvælgere ved kommunalvalget. De glæder sig til at stemme, men de frygter også at stemme forkert.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

På landsplan er 29 procent af de nye vælgere eller omkring 276.258 unge fyldt 18 år siden kommunalvalget i 2013. Det betyder, at de for første gang skal sætte kryds på stemmesedlen ved kommunalvalget i år.

For Sara Bylling Rasmussen og Oskar Hagelin Christensen er det netop første gang, de skal tage stilling til en politisk holdning. De fyldte nemlig begge 18 år i sommer, og går til daglig i 2.g på Vordingborg Gymnasium.

Men for Oskar Hagelin Christensen kom det bag på ham, at der kun er lidt over tre uger til kommunalvalget.

- Det er spændende. Kommunalvalget er noget, man altid har sagt, at man skal stemme til. Og så her i sidste uge kom det bare lige lidt tæt på, og så jeg har ikke rigtig sat mig ind i kommunalvalget, siger Oskar Hagelin.

quote Det er ret fedt, at man endelig har noget at skulle have sagt

Sara Bylling Ramussen, Vordingborg Gymnasium

Han går i klasse med Sara Bylling Ramussen, og hun glæder sig til at få lov til at stemme for første gang.

- Det er ret fedt, at man endelig har noget at skulle have sagt. Men så gik det også pludseligt op for mig at der er rigtig meget, man skal sætte sig ind i tingene. Man skal finde ud af, hvad de forskellige kandidater står for, siger Sara Bylling Rasmussen.

Vigtigt at tage stilling – men frygter at vælge forkert

Både Sara Bylling Rasmussen og Oskar Hagelin Christensen har talt med deres venner om det kommende valg. Og for Sara har stemmeretten stor betydning. 

- Jeg føler, det er vigtigt, at man bruger sin stemme, nu hvor man godt kan, siger hun og fortsætter:

- Men så bliver jeg også bange for, at jeg stemmer på noget, som jeg bagefter finder ud af, egentlig ikke var det, jeg gik ind for.

Klassekammeraten Oskar deler hendes tvivl, når det handler om at stemme rigtigt. For der er mange ting, man skal sætte sig ind i som ung førstegangsvælger.

- Jeg talte med mine venner om kommunalvalget på min seneste bytur. Jeg tror, vi alle har en interesse i, at vi gerne vil stemme, men det har været fjernt for os, siger han.

- Men jeg frygter dog lidt at træffe et forkert valg, selvom ens valg ikke er så afgørende, når man er en enkelt person. Men man vil ikke støtte op om noget, man i virkeligheden ikke går ind for.

Emner som skole og idræt er vigtige 

quote Jeg frygter dog lidt at træffe et forkert valg

Oskar Hagelin Christensen, Vordingborg Gymnasium

I Vordingborg stiller 111 kandidater op til kommunalvalget, så for de to unge er der en del budskaber og mærkesager, de skal sætte sig ind i.

Men Sara Bylling Ramussen har en klar idé om, hvilke emner, der vægter, når hun skal tage stilling inden valget.

- Nu går jeg jo i gymnasiet, så jeg føler altid, at skole fylder meget. Jeg kan godt lide politikere, der fokuserer både på folkeskolen og gymnasiet. Samtidig er spørgsmål om fritid og idræt vigtige emner, fordi jeg går til gymnastik og kan godt lide at være sportslig. Det er vigtigt, at unge har mulighed for at dyrke deres fritidsinteresse og faciliteterne er i orden til det.

Sara Bylling Rasmussen vil selv forsøge at komme ud og møde kandidaterne for at få en bedre idé om, hvad de står for.

stemmeboks.jpg
Læs også
Ekspert: Hav fokus på de nye vælgere
stemmeboks.jpg
Læs også
Ekspert: Hav fokus på de nye vælgere

Bruger kandidattest til at tage stilling

Desuden har både Sara Bylling Rasmussen og Oskar Hagelin Christensen taget en kandidattest på nettet. Og her fik Oskar et overraskende resultat.

- Jeg har taget en kandidattest, hvor jeg var mest enig med en kandidat fra Konservative Folkeparti. Det havde jeg ikke regnet med. Jeg startede bare på nul, siger han og fortsætter:

- Den mærkesag, kandidaten havde, handlede om, at det skal være nemmere at drive virksomhed i kommunen. Og det, synes jeg, er vigtigt.

quote Der var vildt mange spørgsmål omkring ældreplejen i testen, og det har jeg overhovedet ikke noget forhold til lige nu

Oskar Hagelin Christensen, Vordingborg Gymnasium

Han har selv leget med tanken op om at starte sin egen virksomhed op. Derfor er det vigtigt for ham at stemme på en kandidat, der vil styrke erhvervslivet i kommunen.

- Jeg tror, det handler om, at mange unge føler, at der skal ske noget i kommunen, for at kommunen har en fremtid. Og når jeg er færdig med gymnasiet, kunne jeg måske godt tænke mig at starte en virksomhed.

Det er dog ikke alle emner, der interesserer ham lige meget i valgkampen.

- Der var vildt mange spørgsmål omkring ældreplejen i testen, og det har jeg overhovedet ikke noget forhold til lige nu.

Selvom der er meget at sætte ind i inden kommunalvalget den 21. november, er Sara Bylling Rasmussen og Oskar Hagelin Christensen ikke i tvivl om, at de vil bruge deres stemme.


Nyhedsoverblik