Unge deltager i "Readathon" – læser i 24 timer i Slagelse

I Slagelse bruger en gruppe unge efterårsferien på at læse alle de bøger, de har lyst til i 24 timer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Efterårsferien er i gang og for en gruppe unge betyder det læsning.

De har nemlig sat sig for at læse en masse bøger over 24 timer. De deltager nemlig i arrangementet Readathon eller på dansk læsemarathon, som bibliotekerne i Slagelse afholder for tredje gang.

Tirsdag klokken 12 gik læseeventet i gang, og en af dem, der er med, er Laura Marie Christensen fra Slagelse. Hun er 15 år, går i 9. klasse, og hun ligger sammen med en veninde på nogle madrasser under sin dyne med hovedet i en bog.

- Jeg er i gang med at læse Læs eller dø tidligt. Men jeg kan også godt lide at læse krimier eller bøger af Stephen King, siger hun og fortsætter:

- Jeg har været med til at skrive en novelle i den (Læs eller dø tidligt, red.). Den handler om en pige, der dør af kræft. Jeg skrev den, fordi min farmor fik kræft, og så vil jeg gerne på en eller anden måde ære hende.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Laura Maria Christensen og hendes veninde Linet Skovgaard Rasmussen har begge tænkt sig at holde sig vågne hele natten. De synes begge, at dette læsemarathon lød spændende.

quote Jeg er med, fordi jeg skriver meget, og så ville jeg gerne have inspiration til, hvad jeg skal skrive

Laura Marie Christensen, 15 år, Slagelse

- Jeg er med, fordi jeg skriver meget, og så ville jeg gerne have inspiration til, hvad jeg skal skrive. Jeg ville også gerne hænge ud med andre, som har det på samme måde som jeg, siger Laura Marie Christensen.

Læs også
Firbenede Skipper hjælper børn med at lære at læse
Læs også
Firbenede Skipper hjælper børn med at lære at læse

- Jeg synes, det lød spændende, og så var det fedt at være på et bibliotek, fordi der er et stort udvalg af de bøger, man nu kan læse, siger Linet Skovgaard Rasmussen, der også kommer fra Slagelse og går i 9. klasse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Laura Marie Christensen regner med at holde sig vågen hele natten til læsemarathon.​
Laura Marie Christensen regner med at holde sig vågen hele natten til læsemarathon.​ Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kan være sammen om bøgerne

24 timer lyder måske af meget, men spørger man bibliotekar Gunver Lynge Olsson, kan man godt forvente, at de unge skal sidde og læse hele natten. Erfaringen har nemlig vist dem, at de unge godt kan holde til det.

quote Mange tror, at du kun har bøger, når du er alene. Og meningen er, at bøgerne også er noget, du kan være sammen om

Gunver Lynge Olsson, bibliotekar, bibliotekerne i Slagelse

Men de unge havde dog fundet madrasser, soveposer og puder frem, hvis de ikke kan holde sig oppe. Og det er også helt i orden, forsikrer bibliotekaren.

- Sidste år havde vi en person, der sad og læste hele tiden. Hun sov slet ikke, siger Gunver Lynge Olsson og fortsætter:

- De skal have det her fællesskab og samværet ved at have bøgerne som sit fokuspunkt ud af det. Mange tror, at du kun har bøger, når du er alene. Og meningen er, at bøgerne også er noget, du kan være sammen om.

Gunver Lynge Olsson erkender dog, at det ikke virker særligt socialt, at deltagerne sidder med hver sin bog. Derfor har personalet sørget for underholdning og quizzer undervejs.

- Selvfølgelig er det ikke super socialt, at sidde med næsen i hver sin bog. Men vi har sådan nogle små pauser, hvor vi laver nogle quizzer. Vi kårer de bedste eller de hurtigste læsere eller langsomste læsere, så de kan få nogle præmier. Så har vi lidt forskelligt sjov i løbet af aftenen, og så lærer de hinanden at kende på den måde, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Vil fremme læselyst og læseglæde

Gunver Lynge Olsson fastslår dog, at de ikke stiller nogle krav til de unge, om at de skal læse en hel masse bøger. Det skal ske i deres tempo.

- Der er overhovedet ingen krav. Meningen med dette læsemarathon er at fremme læselyst og læseglæde. Det er ikke vigtigt, at de får læst 700 sider hver især eller 7000, hvilket er lidt urealistisk. Det vigtige er, at de får læst det, de kan, siger hun.

Læsehund
Læs også
Læsehunde hjælper børn i regionen: Her kan du møde en firebenet hjælper
Læsehund
Læs også
Læsehunde hjælper børn i regionen: Her kan du møde en firebenet hjælper

Efter dagens første par timer har Linet Skovgaard Rasmussen nået at læse en bog, og nu er hun i gang med Chris Carters krimi Dødens Galleri.

For nogen kan en efterårsferie med læsning måske lyde lidt kedelig. Men det gør ikke noget for Linet Skovgaard Rasmussen, at hendes efterårsferie går med en masse bøger.

- Det er jo et valg, vi selv har taget, fordi vi synes, det kunne være fedt. Man vælger jo de bøger, man godt kan lide at læse, så man har det spændende med at læse dem, siger hun.


Nyhedsoverblik