Unge arrangerer debatmøde i Sorø: - Vi glæder os til at få en god debat i gang

Tirsdag bliver der afholdt stort debatmøde på Sorø Akademi med flere store politiske navne som deltagere. Besøg fra Paludan betyder stort politiopbud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I går udskrev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valg til Folketinget, og nu er der fuld gang i vælger- og debatmøderne rundt omkring i regionen.

Sådan er det også i dag på Sorø Akademi, hvor folketingsvalget er i centrum hele dagen. Først i et arrangement for eleverne og dernæst til et debatarrangement, der er åbent for offentligheden.

Læs også
Så er det nu:
Lars Løkke har udskrevet valg til Folketinget
Læs også
Så er det nu:
Lars Løkke har udskrevet valg til Folketinget

Det er eleverne på akademiet, der har planlagt og inviteret politikerne til debatmødet, og i år deltager politiske navne som Zenia Stampe (R), Eva Flyvholm (EL), Laura Linddahl (LA) og Rasmus Paludan (P). Alle stiller op i Sjællands Storkreds.

I alt deltager 10 forskellige repræsentanter fra de opstillingsberettigede partier.

- Jeg glæder mig rigtig meget til det her arrangement. Det er et arrangement, som vi har brugt lang tid på at planlægge, og vi glæder os til at få en god debat i gang, som måske kan hjælpe nogen af skolens elever og senere i aften også byens borgere til at vide, hvor de skal sætte deres kryds til det kommende folketingsvalg, siger Oliver Krytz, der går i 2.a.

Artiklen fortsætter under billedet.

Oliver Krytz, 2.a.
Oliver Krytz, 2.a. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Møde ændrede karakter

Oprindeligt havde eleverne besluttet sig for alene at invitere kandidater fra partier, der allerede er i Folketinget. Men da valget blev udskrevet tirsdag, besluttede de sig for at invitere alle opstillingsberettigede. Og da Stram Kurs’ partileder, Rasmus Paludan, takkede ja til at komme, ændrede mødet en smule karakter.

- Det tog noget af en drejning, efter Rasmus Paludan og Stram Kurs blev opstillingsberettiget. Det er også spændende, i og med at han er en del af et demokrati i dag, så syntes vi også, at han skulle have mulighed for at komme i dag, siger Oliver Krytz.

Læs også
Rasmus Paludan stiller op i Sjællands Storkreds
Læs også
Rasmus Paludan stiller op i Sjællands Storkreds

- Det er lidt nervepirrende, fordi arrangementet pludselig gik fra at være stille og roligt, til pludselig at indeholde politi, sikkerhed og overvågning. Det har taget noget af en drejning vores arrangement, siger Annika Husum, der også er elev i 2.a.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Lars Andersen - TV2 ØST
Alle eleverne og deltagere skulle undersøges af politiet, inden de kunne komme ind i salen.
Alle eleverne og deltagere skulle undersøges af politiet, inden de kunne komme ind i salen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Til stede i Sorø er både flere betjente og PET, og der er ekstra fokus på sikkerheden.

- Det er et lidt andet arrangement end det, som eleverne havde planlagt tidligere. Men det er klart, at når PET vurderer, at der er behov for det her sikkerhedsopbud, fordi Rasmus Paludan deltager, så må det til, siger rektor på akademiet, Kristian Jacobsen.

quote Det er klart, at når PET vurderer, at der er behov for det her sikkerhedsopbud, fordi Rasmus Paludan deltager, så må det til

Kristian Jacobsen, rektor, Sorø Akademi

Håber på spændende debat

Rektoren er spændt på arrangementet og håber på en god debat.

- Jeg forventer, at vi får en god, demokratisk dialog. Og at de kandidater, der sidder i panelet, får lige adgang til at ytre sig om de forskellige emner og fortælle deres holdninger til det, siger Kristian Jacobsen.

stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her
stemmeboks.jpg
Læs også
Hvilken folketingskandidat er du mest enig med? Tag testen her

- Og så forventer jeg, at eleverne respekterer, at der er forskellige holdninger i panelet. Jeg vil starte med at instruere dem i, at vi ikke kommer med mishagsytringer og buh-råb, men at det er tilladt at klappe, hvis man er enig. Vi forsøger at skabe en positiv stemning inde i salen. Og hvis man hører noget, man ikke er enig i, så må man forholde sig i ro.

Artiklen fortsættter under billedet.

Rektor Kristian Jacobsen håber på en god debat.
Rektor Kristian Jacobsen håber på en god debat. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Eleverne tror da også, at der kommer en god debat ud af det.

- Jeg forventer, at alle får mulighed for at stille nogle gode spørgsmål til politikerne, så vi får en god debat, og så forventer jeg også, at folk er mere afklaret, når de går ud herfra, siger Oliver Krytz.

quote Noget af det allerbedste, jeg ved, er at komme ud til gymnasiedebatter, fordi det er de unges fremtid, vi skal snakke om

Sascha Faxe (Å), folketingskandidat, Sjællands Storkreds

- Jeg forventer, at der kommer en spændende debat omkring nogle emner, som alle på skolen kan relatere til og synes er spændende. Og at det bliver en livlig debat, siger Annika Husum.

Elsker gymnasiedebatter

Og også eftermiddagens paneldeltagere tror på et godt arrangement forud for debatmødet.

- Noget af det allerbedste, jeg ved, er at komme ud til gymnasiedebatter, fordi det er de unges fremtid, vi skal snakke om. Så jeg forventer egentlig, at vi skal høre, hvad de unge har at sige, men også give vores bud på en verden, som de skal leve i. Det håber jeg, vi kan få en god debat ud af, siger Alternativets Sascha Faxe.

Udskrivning af valg Løkke
Læs også
Valgdato kom bag på de fleste: - Siden nytår har vi sovet med støvlerne på
Udskrivning af valg Løkke
Læs også
Valgdato kom bag på de fleste: - Siden nytår har vi sovet med støvlerne på

- Jeg håber, at jeg får mulighed for at fortælle om vores synspunkter, og det er fint. Der er nogle misforståelser omkring, hvad vi mener. Lars Løkke stod jo og sagde i går (til partilederdebat, red.), at vi vil overtræde grundloven og alt muligt, og det passer overhovedet ikke. Så det er jeg glad for at få mulighed for at korrigere, siger Rasmus Paludan.

Efter debatarrangementet for skolens elever bliver politikerne vist rundt på akademiet, hvorefter der er fællesspisning. Klokken 19 åbner dørene til et åbent vælgerarrangement.


Nyhedsoverblik