Dom i Højesteret: Ulovligt at trække sygemeldt pædagog i løn

Karin Borup Aagaard har fået rettens ord på, at Vordingborg Kommune ikke havde ret til at trække hende i løn under sygemelding.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da Karin Borup Aagaard var sygemeldt med stress, overså hun en besked i sin e-boks om, at hun skulle udfylde et skema. Det betød, at Vordingborg Kommune besluttede at trække den sygemeldte socialpædagog i løn.

Nu har Højesteret så slået fast, at kommunen ikke havde ret til at tilbageholde dele af den sygemeldte kvindes løn. Det skriver mediet a4nu.dk.

Dommen betyder, at Vordingborg Kommune skal tilbagebetale omkring 25.000 kroner til Karin Borup Aagaard, der i dag er på efterløn.

Har stået på i fire år

I 2015 blev Karin Borup Aagaard sygemeldt fra sit arbejde som socialpædagog i Vordingborg Kommune.

quote Jeg er utroligt glad for, at sagen er afsluttet, og at vi har vundet både i landsretten og i Højesteret

Karin Borup Aagaard, tidligere sygemeldt socialrådgiver.

Ifølge a4nu.dk fik Karin Borup Aagaard ikke udfyldt et oplysningsskema i rette tid, og det betød, at Vordingborg Kommune mistede retten til sygedagpengerefusion fra staten. Har man ret til løn under sygdom på sit job, har arbejdsgiveren nemlig mulighed for at få refunderet et beløb fra staten svarende til sygedagpengesatsen.

Læge
Læs også
Se din kommunes sygefravær: Respekt om sygdom giver færre sygedage
Læge
Læs også
Se din kommunes sygefravær: Respekt om sygdom giver færre sygedage

Derfor valgte Vordingborg Kommune at modregne de penge i Karin Borup Aagaards løn. Men det måtte kommunen ikke, har retten slået fast.

Og det glæder Karin Borup Aagaard.

- Nu har det stået på i fire år, og jeg er utroligt glad for, at sagen er afsluttet, og at vi har vundet både i landsretten og i Højesteret, siger hun til TV2 ØST.

En principiel sag

Det er Socialpædagogernes Landsforbund, der har ført sagen for Karin Borup Aagaard, og udfaldet i retten glæder formanden for fagforeningen.  

- Vi er meget tilfredse. Udover at vi kan glæde os over, at et af vores medlemmer nu endeligt kan sætte punktum i en sag, der har varet fire år, så er det også en vigtig dom for andre socialpædagoger - og i det hele taget for alle andre ansatte på det danske arbejdsmarked, siger siger Benny Andersen, der er formand for Socialpædagogernes Landsforbund, i et skriftligt svar til TV2 ØST.

- For nu er endegyldigt slået fast, at man ikke som arbejdsgiver kan gradbøje retten til løn under sygdom. Det er nu cementeret, at ansattes overenskomstsikrede ret til løn ikke er afhængig af, om kommunen får refusion. Og det er entydigt godt og retfærdigt, siger Benny Andersen i et skriftligt svar til TV2 ØST.

Kommune vejledte ikke godt nok

Randi Jakobsen, der er personalechef i Vordingborg Kommune, fortæller, at kommunen har fulgt de anbefalinger, som Kommunernes Landsforening har udarbejdet for sager som Karin Borup Aagaards.

- Vi har tabt den konkrete sag i Højesteret, fordi vi ikke i tilstrækkelig grad havde vejledt eller tilbudt medarbejderen hjælp til at leve op til de krav, som blev stillet overfor medarbejderen i henhold til sygedagpengeloven, siger hun.

140527_jobcenter_skilt.jpg
Læs også
Angst og søvnløse nætter - jobcentre belaster sygemeldte danskere
140527_jobcenter_skilt.jpg
Læs også
Angst og søvnløse nætter - jobcentre belaster sygemeldte danskere

- Det er til gengæld slået fast, at en arbejdsgiver gerne må modregne mistet dagpengerefusion i den ansattes løn, såfremt visse betingelser er opfyldt, siger Randi Jakobsen.

Hun forklarer, at Vordingborg Kommune nu afventer Kommunernes Landsforenings opdaterede vejledning på området.

- Vi har i denne sag fulgt Kommunernes Landsforenings nuværende vejledning og vil også i fremtiden følge den opdaterede vejledning, siger personalechefen.


Nyhedsoverblik