Udviklingsdirektør: Investering i havnen er investering i kommunen

Mange borgere valgte at lægge vejen forbi for at se den nye erhvervshavn i Vordingborg i dag. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Vordingborg Havn fejrede i dag en stort anlagt udvidelse, der gør den til en af de fire største erhvervshavne på Sjælland.  

Den nye udvidede erhvervshavn i Vordingborg blev i dag indviet med et Åbent Hus for alle interesserede borgere.

- Det er et af de største anlægsprojekter, der har været i Vordingborg Kommune i mange år, og de ændringer, der er sket, vil vi gerne dele med borgerne, fortæller Jan Michelsen, der er udviklingsdirektør i Vordingborg Kommune.

Det er fantastisk, at Vordingborg har områder, der er under udvikling og ikke afvikling

Mogens Jensen, borger, Vordingborg

Udvikling i stedet for afvikling

Interessen for arrangementet var overvældende, for rigtig mange valgte at kigge forbi i det gode vejr.

- Det er fantastisk, at Vordingborg har områder, der er under udvikling og ikke afvikling, det har vi iøvrige flere steder i Vordingborg, så det er dejligt, siger Mogens Jensen, der var én af de mange besøgende. 

- Det er lækkert, og nu kan der komme større skibe til havnen. Vi skal støtte op om de arrangementer, der er i kommunen, og det her er rigtig godt for hele området, siger Michael Hoffmann, der tidligere har arbejdet i DLG, der er en af af de helt store kunder på havnen.

1,2 kilometer kaj

I 2015 udarbejdede Vordingborg Kommune en analyse, der viste, at erhvervshavnen havde brug for at udvide, hvis den skulle fortsætte. Derfor blev der blandt andet investeret i et nyt kajanlæg. Hvor der tidligere var 300 meter kaj, er der i dag sket et stort såkaldt landopfyld, og der er udvidet til 1,2 kilometer kaj.   

Samtidig er sejlrenden uddybet til 10,4 meter og en bredde på 70 meter. Tidligere kunne vanddybden klare skibe lastet med 8.000 tons gods, i dag kan den klare skibe lastet med 35.000-40.000 tons.

Endelig er havnen udvidet med en anlægshavn, der skal bruges under byggeriet af den nye Storstorstrømsbro, og så der bygget en helt ny kornterminal hos DLG, der kan opbevare korn fra omegnens landmænd. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Udvidelsen af erhvervshavnen er et af de største anlægsprojekter, der har været i Vordingborg Kommune i mange år, fortæller Jan Michelsen, der er udviklingsdirektør i Vordingborg Kommune. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Med de nye udvidelser er Vordingborg erhvervshavn i dag blandt de fire største erhvervshavne på Sjælland sammen med havnene i Køge, Kalundborg og København.  

- Vi har lavet de her investeringer for at kunne konkurrere, for ellers ville kunderne forsvinde. Nu får vi en markant større godsomsætning, det bliver en helt anden havn. Vi ligger rigtig godt lige midt i kornbæltet, vi har masser af korn syd for og masser af korn nord for os. De andre store havne på Sjælland ligger et godt stykke væk, fortæller Jan Michelsen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Programmet på havnen i dag bød, foruden det gode vejr, på taler ved blandt andre borgmester Mikael Smed og formanden for Danske Havne, Ole Ingrisch. Der var gratis kaffe og kage og mulighed for at få en lille sejltur med Marinehjemmeværnets fartøj MHV 803S.

Bæredygtig havnedrift

Havneudvidelsen er en del af et EU-finansieret projekt, hvor havne i Nordsøregionen samarbejder om at udvikle metoder og teknologier, som skal gøre havnedrift mere bæredygtigt. Det betyder blandt andet, at der er brugt genbrugsmaterialer i de nye anlæg, og belysningen på havnen er miljøvenlig.

- Det er meget visionært. Det er dejligt, at vi får en stor havn, det er imponerende og meget fremsynet, siger ægteparret Jørgen og Linda Petersen, der også var blandt de mange borgere, der kiggede forbi arrangementet. 

  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

 

Tip os Har du et godt tip?

Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App
Hent vores nye TV ØST Play App