Udvidelse af Næstved Storcenter vil ramme hele regionen

Det kan få konsekvenser for hele Region Sjælland, hvis Næstved Storcenter får endeligt grønt lys til stor udvidelse, anslår professor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

TV ØST har tidligere kunne berette, at Næstved Kommune har givet Næstved Storcenter og firmaet bag, Black Rock, grønt lys til at fortsætte med planerne om en udvidelse på 19.000 kvadratmeter.

Men udvidelsen af centeret kan få konsekvenser for hele regionen, påpeger Gertrud Jørgensen, professor i Landskabsarkitektur og Byplanlægning ved KU.

I Næstved og omegn mærker de lokale butikker et stigende pres og en fortsat affolkning af hovedgaderne, da vi stressede danskere i højere grad søger mod centre eller nethandel. Ifølge professoren er det ikke ligefrem, fordi der er mange positive ting at sige om udvidelsen af storcenteret, men hun påpeger dog, at det ikke er Næstved, det kommer til at gå hårdest ud over.

quote I virkeligheden er det nok ikke Næstved, der er mest truet. Det er nok nærmere de små byer omkring

Gertrud Jørgensen, professor i Landskabsarkitektur og Byplanlægning ved KU

- I virkeligheden er det nok ikke Næstved, der er mest truet. Det er nok nærmere de små byer omkring, siger Gertrud Jørgensen.

Gertrud Jørgensen spår, at udvidelsen vil kunne mærkes i hele regionen og navnlig i de mindre byer.

- Detailhandel i alle byer er stærkt presset af webhandlen og centraliseret centerhandel, og der er ingen tvivl om, at så stor en udvidelse af Næstved Storcenter vil presse detailhandel yderligere både i Næstved, men bestemt også andre byer, som Glumsø, Vordingborg og Faxe, siger Gertrud Jørgensen.

Indkøbskulturen har ændret sig

Selvom danskere historisk set er glade brugere af deres handlestader, så fortæller Gertrud Jørgensen, at 20 procent af specialhandel er flyttet til nettet, så hvor man før ville gå ned i hovedgaden og handle, så søger danskere nu på nettet.

-  Det er blevet markant sværere for de små byer at opretholde et butiksliv, der rækker videre end dagligvarebutikker, fortæller Gertrud Jørgensen.

Artiklen fortsætter under indslaget:

Næstved Storcenter er nu et skridt tættere på at få lov til at udvide.

Danmark har længe kunne bryste sig af at have haft og opretholdt nogle klare politiske strategier for, hvordan man kan bevare et godt handelsliv i midtbyerne, selvom der ifølge Gertrud Jørgensen er blevet løsnet op.

- Vi har haft en ret restriktiv politik omkring opførelsen af storcentre i Danmark, og det har vi sådan stadig. Det har i mange år været forbudt bare at bygge storcentre, og det er jo blevet relativt liberaliseret, siger hun.

Næstved Storcenter
Læs også
Nye ejere har store planer: Næstved Storcenter vil udvide
Næstved Storcenter
Læs også
Nye ejere har store planer: Næstved Storcenter vil udvide

Gertrud Jørgensen fortæller, at det jo handler om, hvilken vej man tager marked politisk.

Et lokalt centrum er konkurrencedygtigt

Butiksejere i Næstved bymidte fortalte tidligere til TV ØST, at et hyggeligt centrum også er konkurrencedygtigt. 

- Vi har en flot bymidte og der er en god og hyggelig atmosfære med mange specialbutikker, og her lugter ikke af pomfritter, fortalte ejeren af FLEUR, Helle Nielsen til TV ØST. 

Samme pointe kommer fra Gertrud Jørgensen, der også mener, at midtbyen har noget andet at byde på.

Læs også
Første skridt taget til udvidelse af Næstved Storcenter
Læs også
Første skridt taget til udvidelse af Næstved Storcenter

- Det, som de hyggelige provinsbyer har, er et godt gaderum, hvor er er mulighed for bare at være der uden nødvendigvis at købe. En centralisering af indkøb udfordrer naturligvis hoved- og gågader, men en bymidte tilbyder et traditionelt set-up, hvor det er rart at opholde sig, og hvor der er cafeliv, forklarer Gertrud Jørgensen.

Som eksempel bruger Gertrud Jørgensen Hillerød i Nordsjælland. De har taget kampen op mod en øde bymidte og iværksat en ny strategi.

- I Hillerød kommune har man en vision for deres bymidte kaldet fra købstad til ’mødestad’, og det, synes jeg, er lidt genialt, fordi det handler jo netop om, hvad bykernernes nye rolle er. Det handler ikke kun om at skulle kunne købe ting, men også om hvordan bruger vi det offentlige rum socialt og kulturelt. Byrummet skal være et socialt sted, hvor man som borgere kan have et godt liv sammen.


Nyhedsoverblik