Udvalgsformand om stop af nødbehandlerbil: Førstehjælp er en medborgeropgave

Udvalgsformand i Region Sjælland, Jens Ravn (V), mener førstehjælp er en borgeropgave, og at man erstatter nødbehandlerbilen med et bedre tilbud.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er ingen grund til utryghed hos borgerne i Stubbekøbing. 

Det mener udvalgsformanden i Region Sjællands politiske udvalg for det nære sundhedstilbud, som står for beslutningen om afviklingen af nødbehandlerbilen i Stubbekøbing og omegn.

quote Vi rykker i dag rigtig hurtigt ud til de fleste, men når vi snakker hjertestop, så er det minutter, der skal til, og der er det klart, at man kan aldrig have et offentligt system, der kan være fremme indenfor ganske få minutter

Jens Ravn (V), udvalgsformand 

Han begrunder beslutningen med flere faktorer. Blandt andet har den nye Falck-station i Nørre Alslev en vigtig rolle.

- Efter at Falster fik en station i Nørre Alslev kan vi se, at antallet af udrykninger er faldet til langt under det halve, og samtidig har det været svært at skaffe folk til den (nødbehandlerbilen red.), og det har været lidt af en falsk tryghed for borgerne, forklarer Jens Ravn (V) til TV ØST.

Frivillige står klar til at hjælpe

En anden faktor der spiller ind er det nye korps af frivillige, som Region Sjælland har færdiguddannet i førstehjælp i det nye år.

Til februar forventer han, at korpset af frivillige står helt klar til at træde til. 

- I det nye år starter vi Danmark Redder Liv, som er et samarbejde med Dansk Folkehjælp, hvor vi har et helt korps af hjerteløbere, der kan rykke ud i forbindelse med hjertestop, og det mener vi faktisk giver en meget bedre tryghed for borgerne, lyder det fra Jens Ravn.

Han forklarer, at det i de tilfælde, hvor nødbehandlerbilen typisk er til størst hjælp, er ved hjertestoptilfælde, hvor minutter er afgørende i forhold til overlevelse.

Nødbehandlerbil indsamling
Læs også
Borgere kæmper for at beholde nødbehandlerbil
Nødbehandlerbil indsamling
Læs også
Borgere kæmper for at beholde nødbehandlerbil

- Lige netop når vi snakker hjertestop, så er tiden det afgørende, og derfor så er det en rigtig fornuftig måde at bruge ressourcerne på, at have nogle frivillige som kan tilkaldes, og som er rigtig tæt på den borger der pludselig får brug for hjælp ved hjertestop, siger han og fortsætter:

- Vi rykker i dag rigtig hurtigt ud til de fleste, men når vi snakker hjertestop, så er det minutter, der skal til, og der er det klart, at man kan aldrig have et offentligt system, der kan være fremme indenfor ganske få minutter, siger Jens Ravn.

Får et bedre tilbud

Men burde det ikke være en offentlig opgave?

- Nej det er en medborgeropgave. Jeg tror, det er den mest hensigtsmæssige måde at gøre det på, ved at vi som borgere også vænner os til, at førstehjælp det er noget vi alle sammen skal yde, og så skal vi have et professionelt system, der hurtigt kommer frem og kan tage over. Men det er altså den enkelte borger der i situationen skal træde til, når der sker noget, for det er dem, der er lige ved siden af, forklarer Jens Ravn (V).

Borgerne er jo rigtig bekymrede for, at det kan koste liv, fordi den her nødbehandlerbil skal afvikles. Hvad vil du sige til dem?

Det skal de ikke være bange for. De har tværtimod sikret, med den nye Falck-station, at den professionelle hjælp er fremme rigtig hurtigt. Tværtimod tror jeg, de har fået et ambulance-set-up der er stærkere, end det, der har været tidligere, siger han og uddyber:

- De skal nok nærmest tage det som et godt tegn, at der ikke har været behov for Nødbehandlerbilen i samme grad som før, for det viser jo, at ambulanceberedskabet fungerer rigtig godt. For ellers havde vi opretholdt den, det skal man huske på. Nødbehandlerbilen koster lidt, men det er stadig en billig måde at sikre en hurtig responstid på, lyder svaret fra Jens Ravn (V).

Nødbehandlerbilen skal efter planen afvikles ved årsskiftet, men Jens Ravn (V) kan godt se, at det kan skabe en utryghed, hvis man fjerner bilen, før korpset af frivillige står klar. 

- Det kan godt betyde noget for trygheden i området, og det synes jeg jo også, man skal tænke på i den sammenhæng, så det vil jeg vende med præhospitale leder Benny Jørgensen. Det mener jeg, der vil være en fin signalværdi i, siger Jens Ravn (V).

Læs også
Frivillige akuthjælpere bliver glemt
Læs også
Frivillige akuthjælpere bliver glemt

Nyhedsoverblik