Stor udstilling om vikingetidens største handelsmetropol åbner på Borgcentret

Kulturminister Mette Bock (LA) besøger i dag Borgcentret i Vordingborg, der indvier særudstillingen 'Vikingernes Metropol'.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Klokken 16.30 klipper kulturminister Mette Bock (LA) den røde snor og erklærer officielt udstillingen Vikingernes Metropol for åben på Danmarks Borgcenter i Vordingborg.

For første gang fortælles historien om vikingetiden på Sydøstsjælland, Møn og Lolland-Falster, den vigtige handel på Østersøen og om forbindelsen til vikingernes storby, Hedeby, der ligger i Nordtyskland.

Selve udstillingen kommer fra Hedeby-museet ved Slesvig I Tyskland og er sat ind i en ny sammenhæng og scenografi på Danmarks Borgcenter.

Den summende storby

Hedeby var nemlig vikingetidens største handelsmetropol. Den forbandt de nordiske lande med de store riger i syd og øst.

Her blev der handlet pels fra Rusland, glas fra Italien, krydderier fra Mellemøsten, slaver, sølv, guld, fisk og meget andet. 

Læs også
Unikke vikinge-fund skal udstilles i Vordingborg
Læs også
Unikke vikinge-fund skal udstilles i Vordingborg

- I disse år gør frivillige metal-detektorfolk ekstremt mange fund, der viser, at Sydøstdanmark i vikingetiden spillede en central rolle i den store handel i Østersøområdet, siger Forskningschef, Jens Ulriksen. 

Vandt over Frankfurt og Hamborg

Udstillingen om vikingerne er udlånt til Danmarks Borgcenter i Vordingborg i et halvt år og kan altså ses frem til oktober.

Og det bør man gøre, mener museets udstillingschef:

- Danmarks Borgcenter fik i efteråret 2016 en enestående chance for at få de unikke genstande fra Hedeby til Vordingborg. Vi vandt over byer som Frankfurt og Hamburg, grundet vores tilgang til udstillingsdesignet, der er helt vores eget. Museum Sydøstdanmarks udstillingsteam har skabt en helt ekstraordinær oplevelse, der uden tvivl tager de besøgende med på en fantastisk rejse tilbage til Vikingernes Metropol, siger ejendoms- og udstillingschef Thorbjørn Kolbo.


Nyhedsoverblik