Udskældt torv i Ringsted hyldes med pris

Torvet i Ringsted har skabt meget ballade i kommunen. Men nu bliver det belønnet med årets Brolæggerpris for dets arkitektur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Under kommunalvalget i 2017 var den et stridsemne mellem to borgmesterkandidater. Og så har den været en torn i øjet hos de handelsdrivende i byen.

Men nu får Ringsteds omdiskuterede torv positiv omtale. Den har netop vundet Brolæggerprisen for dets flotte udseende og funktionalitet.

Prisen bliver uddelt af Dansk Byggeri, der hylder en arkitekt, bygherre eller rådgiver, hvor man har udvist nytænkning og iderigdom inden for belægningsarbejdet.

Ringsted torv
Læs også
Ringsteds stridspunkt slår dørene op: - Det er et fantastisk flot torv
Ringsted torv
Læs også
Ringsteds stridspunkt slår dørene op: - Det er et fantastisk flot torv

Dansk Byggeri begrunder blandt andet valget af vinderen sådan her i pressemeddelelsen:

- Torvet i Ringsted er et godt eksempel på, at bassiner og kanaler, der sikrer mod oversvømmelse, kan bygges både flot og funktionelt.

Torvet åbnede 25. maj sidste år og består af bassiner og kanaler i granit.

quote Torvet i Ringsted er et godt eksempel på, at bassiner og kanaler, der sikrer mod oversvømmelse, kan bygges både flot og funktionelt

Dansk Byggeri

Tilbage i 2015 blev ønsket om at bygge torvet sat i gang blandt politikerne, da man gerne ville udskifte de nedslidte kloakrør under det gamle torv. Desuden ville de også klimasikre byen mod fremtidige oversvømmelser.

Stridspunkt blandt to S og V

Tilbage i 2017, da kommunalvalget var i fuld gang, kunne borgmester Henrik Hvidesten (V) og Socialdemokraternes borgmesterkandidat Per Flor (S) blive enige om de fleste emner som grimme bygninger, tilflytning og farlige veje. Her mødtes de i en valgdebat på direkte tv i Føtex i Ringsted.

Men ét emne skilte dem ad. Torvet i bymidten. Et torv, som Konservative ønskede helt droppet.  

Dit Valg - Ringsted
Læs også
Ringsteds nye torv skaber vrede butiksejere og politiske uenigheder
Dit Valg - Ringsted
Læs også
Ringsteds nye torv skaber vrede butiksejere og politiske uenigheder

For socialdemokraten Per Flor var det især beslutningen om at flytte den gamle vej gennem torvet, som han var utilfreds med.

- Vejen er problemet. Man besluttede sig for at flytte vejen fra der, hvor den ligger i dag og over foran bankerne, som den lå i gamle dage. Den omkostning som det medførte var grunden til, vi sagde nej. Vi syntes, at hvis man skulle have en vej over torvet, så lå der én i forvejen, som man kunne bruge. Så havde man også bevaret de parkeringspladser, der var, sagde Per Flor (S).

I første omgang var det planen, at vejen kun skulle være til busser ifølge borgmesteren. Men da Henrik Hvidesten hørte om den store vrede fra forretningslivet, ændrede man planen.  

- Der synes jeg, det er vigtigt at lytte til de forretningsdrivende, som gerne vil have en by, hvor man kan køre igennem med bilerne, sagde Henrik Hvidesten (V) dengang.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan så det ud, da de to borgmesterkandidater i Ringsted Kommune tørnede sammen til valgdebat under kommunalvalget i 2017.
Sådan så det ud, da de to borgmesterkandidater i Ringsted Kommune tørnede sammen til valgdebat under kommunalvalget i 2017.

Renovering af torv skabte utilfredse butikker

I marts 2018 var renoveringen af torvet i fuld gang.

Dengang var der dog en del utilfredshed at spore blandt byens butikker og spisesteder. For eksempel gjorde de store maskiner og arbejdet med at grave og støbe, at man mistede gæster hos Sandwich-Baren, som ligger ved Torvet i Ringsted.

- Vi har mistet rigtig meget omsætning. Folk ved heller ikke, hvor de skal holde henne, fordi der ikke er parkeringspladser længere. Det gør det også besværligt at komme hertil, lød det fra Nicole Pettersson, der arbejdede i Sandwich-Baren.

Læs også
Renoveringen af Torvet i Ringsted deler vandene: Koster butikkerne penge
Læs også
Renoveringen af Torvet i Ringsted deler vandene: Koster butikkerne penge

Også i butikken Normal kunne man mærke, hvordan renoveringen bremsede kunderne i at besøge dem.

- Før var der rimelig fri passage, så folk var tit ude at gå og tænkte måske, at lige ville ind forbi Normal og se, hvad vi havde at byde på. Men det er lidt svært nu, sagde butikschef Celia Berensen.

Trods den faldende omsætning hos Normal og Sandwich-Baren, håbede begge parter, at det nye torv ville sikre mere byliv og mennesker i fremtiden.

VIDEO: Sådan her lød det fra butiksejerne på torvet, da byggeriet var i fuld gang.

 

Pris uddeles 8. oktober

Det nye torv i Ringsted kostede 55 millioner kroner at bygge. Det er tegnet af Gehl Architects, mens Rambøll har stået for projekteringen.

Artiklen fortsætter under billedet.

 
  Foto: Dansk Bygeri

Og som Dansk Byggeri fremhæver er torvet belagt med genbrugte granitfliser. Desuden roser de arkitekten for at have tænkt over detaljerne.

Det er Ringsted Kommune, der er bygherre, og derfor vil de modtage årets Brolæggerpris den 8. oktober. Det sker ved et arrangement klokken 14.00 på torvet.


Nyhedsoverblik